Η διαρροή καρκινογόνου καδμίου από ένα ορυχείο μόλυνε μεγάλη έκταση δύο ποταμών στη νότια Κίνα, και αξιωματούχοι προειδοποίησαν περίπου 3,7 εκατ. πολίτες στην Λιουζιού, στην περιφέρεια Γκουάνγκσι, που υδροδοτείται από αυτά, να αποφεύγουν να πίνουν νερό από αυτά, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.   Η μόλυνση σε ποτάμια εξαιτίας διαρροών από εργοστάσια και αγροκτήματα είναι πιεστικό πρόβλημα στην Κίνα και έχει εξωθήσει τις αρχές να ζητήσουν να γίνει αυστηρότερη η πολιτική που ακολουθείται, αν και το πρόβλημα δεν μοιάζει να αντιμετωπίζεται.  

Οι αρχές άνοιξαν υδατοφράκτες σε τέσσερις υδρολογικούς σταθμούς στον ποταμό Λόνγκτζιανγκ, παραπόταμο του Λιουτζιάνγκ που διατρέχει τη Λιουζιού, με την ελπίδα ότι οι καρκινογόνες ουσίες που έχουν διαρρεύσει στο νερό θα διαλυθούν. Το τοξικό κάδμιο εντοπίστηκε σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες στην Χετσί, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.  

Πολλά ψάρια πέθαναν παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας στις περιοχές που επλήγησαν να διαλύσουν το κάδμιο ρίχνοντας τόννους εξουδετερωτών στο ποτάμι, και οι αρχές ανέφεραν ότι προκλήθηκε πανικός στους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες εμφιαλωμένου νερού μπορούσαν.  

Το Νέα Κίνα ανέφερε ότι αξιωματούχοι κατηγόρησε την εταιρία Guangxi Jinhe Mining Co. για την διαρροή, που σημειώθηκε την 15η Ιανουαρίου, αλλά παραμένει ασαφές για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η εταιρία έριχνε τη χημική ουσία στο ποτάμι ή ποια είναι η ποσότητα που διέρρευσε.  

Σήμερα αυξημένα επίπεδα καδμίου ανιχνεύτηκαν σε ένα σημείο του ποταμού στη Λιουζιού που απέχει πάνω από 130 χλμ. από το εργοστάσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο.  

Το Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο Γκαν Τζίνγκλιν, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος στη Λιουζιού, είπε πως το νερό στην περιοχή είναι πόσιμο και η ποσότητα του καδμίου σε αυτό δεν ξεπερνά τα όρια ασφαλείας που είναι θεσπισμένα σε εθνικό επίπεδο.  

Το πρακτορείο επισήμανε όμως ότι οι αρχές προειδοποίησαν τους πολίτες να μην πίνουν νερό από τα μολυσμένα τμήματα του ποταμού και η κυβέρνηση άρχισε να αναζητεί πηγές νερού λόγω της ανησυχίας ότι η μόλυνση μπορεί να επεκταθεί.  

Ωστόσο σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής κοντά στο σημείο όπου άρχισε η διαρροή είπαν ότι εξαρτώνται από το εμφιαλωμένο νερό διότι οι πηγές έχουν επίσης μολυνθεί, ανέφερε το Νέα Κίνα.


πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
TAGS