Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5,4 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα (15.54 τοπική ώρα) στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας το επίκεντρο είναι στην περιοχή μεταξύ της Πάρμας και του Απενίνο σε βάθος 60,8 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε Γένοβα, Μιλάνο, Πάντοβα, Πίζα, Λιβόρνο, Πάρμα, Μπολτσάνο, Τορίνο, Φλωρεντία και Βενετία με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι να βγουν στους δρόμους.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Σημειώνεται πως στις 25 Ιανουαρίου σημειώθηκε άλλη μία ισχυρή σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή της Πάρμας.

Μετά τη νέα σεισμική δόνηση αποφασίστηκε να κλείσουν προληπτικά τα σχολεία της περιοχής, που συμπεριλαμβάνει και την ιταλική συμπρωτεύουσα, το Μιλάνο.

«Δεχόμαστε αμέτρητες κλήσεις από πολίτες που έχουν τρομάξει και προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη», δηλώνουν οι υπεύθυνοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα εξήντα ένα χιλιόμετρα. Αν ήταν πιο κοντά στην επιφάνεια της γης, οι συνέπειες θα ήταν διαφορετικές», δήλωσε στην ιταλική τηλεόραση Rai, ο Ντομένικο Τζαρντίνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής. Η πολιτική προστασία έκανε γνωστό ότι έως τώρα δεν προκύπτει πως υπάρχουν τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Πολλοί κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους και δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα σπίτια τους. 


Σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής της χώρας, αν και δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, οι σεισμικές αυτές δονήσεις δεν δείχνουν να έχουν κοινά χαρακτηριστικά με εκείνες που κατέληξαν στον καταστρεπτικό σεισμό της Λ' Άκουιλα, της 6ης Απριλίου 2009. Κατά επιστήμονες του ινστιτούτου, οι σεισμικές δονήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν.

 Πηγή: Skai.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ