Στη Βόρειο Κορέα, αν κάποιος χρησιμοποιεί κινητό μπορεί να κατηγορηθεί ως εγκληματίας πολέμου.
Σύμφωνα με την Telegraph, όποιος πιαστεί να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο ή να προσπαθεί να δραπετεύσει στην Κίνα κατά τη διάρκεια των 100 ημερών πένθους για το θάνατο του Kim Jong-il μπορεί να θεωρηθεί ως εγκληματίας πολέμου και να τιμωρηθεί αναλόγως.

Ο Kim Jong-il, ετών 69, πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου από καρδιακή προσβολή. Ο γιος του Kim Jong-un ανέλαβε την προεδρία της χώρας.

Όταν πέθανε ο Jong-il, η χώρα έπεσε σε βαθύ πένθος και σε δημόσιες εκδηλώσεις θλίψης. Ωστόσο, σύμφωνα με την Telegraph, καθώς η φτώχεια και η καταπίεση αυξάνουν δραματικά, πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν σε γειτονικές χώρες.

Η απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων πηγάζει από την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει πλήρως τη διακίνηση πληροφοριών από και προς τη χώρα, σύμφωνα με την Telegraph.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βόρειος Κορέα απαγορεύει τη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Το 2008 είχε επιβληθεί παρόμοια απαγόρευση για τους ίδιους λόγους.

Το Νοέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι στη Βόρειο Κορέα θα είχαν κινητά τηλέφωνα μέχρι το τέλος του 2011 ενώ μόλις 4 χρόνια πριν κάποιος μπορούσε να κλειστεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή ακόμα και να εκτελεστεί εάν είχε ένα κινητό τηλέφωνο.
 
Αλλά και πάλι, 1 εκατομμύριο άνθρωποι είναι μόλις το 5% του πληθυσμού της χώρας.

Πηγή: pro.com.gr