Πάνω από ένα εκατ. παιδιά στο Σαχέλ αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο υποσιτισμού και απαιτείται κατεπείγουσα δράση για να αποφευχθεί μια λιμοκτονία παρόμοια με εκείνη στη Σομαλία, ανακοίνωσε η UNICEF. Ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά έκανε έκκληση να συγκεντρωθούν 67 εκατ. δολάρια για οκτώ χώρες στην περιοχή, όπου η αστάθεια που προκαλείται από τη δράση της Αλ Κάιντα και της Μπόκο Χαράμ έχει γιγαντώσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Πρόκειται για τις Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα και τις βόρειες περιοχές του Καμερούν, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.

«Στο Σαχέλ αντιμετωπίζουμε μία επισιτιστική κρίση πολύ μεγαλύτερης κλίμακας απ’ ό,τι συνήθως με πάνω από ένα εκατ. παιδιά να κινδυνεύουν με σοβαρά και οξέα προβλήματα υποσιτισμού», τονίζει η Ρίμα Σάλαχ, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF.

 «Οι χώρες του Σαχέλ, για παράδειγμα, εάν σήμερα δεν αντιμετωπίσουμε σοβαρά τις ανάγκες τους θα καταντήσουν σαν τη Σομαλία και άλλες χώρες. Οφείλουμε να το αποτρέψουμε προτού αυτό μεταβληθεί σε καταστροφή», πρόσθεσε η ίδια.

Πάνω από εννέα εκατ. άνθρωποι, κάτοικοι πέντε χωρών στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική, θα αντιμετωπίσουν επισιτιστική κρίση τον επόμενο χρόνο, συνεπεία της ισχνής βροχόπτωσης, της πενιχρής σοδιάς, των υψηλών τιμών των τροφίμων και της μείωσης των εμβασμάτων από τους αποδήμους, τονίζει η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

Τα κεφάλαια για το Σαχέλ, που αποτελούν μέρος μίας γενικότερης έκκλησης 1,28 δισ. δολαρίων για 98 εκατ. γυναίκες και παιδιά σε 25 χώρες της, θα διατεθούν σε μία αρχική εξάμηνη φάση για προσφορά φαρμακευτικής διατροφής σε υποσιτισμένα παιδιά και για εκστρατείας για την αποτροπή εξάπλωσης επιδημιών, όπως η χολέρα. Ορισμένες οικογένειες δε, θα λάβουν χρήματα για την καλύψουν την αύξηση των διατροφικών ειδών.

«Υπάρχει μία αύξουσα αστάθεια στην περιοχή του Σαχέλ, που τροφοδοτείται από την Αραβική Άνοιξη και την αυξημένη δράση της Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ, όπως και της Μπόκο Χαράμ, που συμβάλλει στις ανθρωπιστικές ανάγκες των παιδιών και των γυναικών στην περιοχή», τονίζεται στην έκθεση της UNICEF.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ενδέχεται να προσέφερε πρόσβαση στις ένοπλες ομάδες του Σαχέλ (όπως οι προαναφερθείσες Αλ Κάιντα και Μπόκο Χαράμ) σε μεγάλες κρυψώνες όπλων, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τον αντίκτυπο από την εμφύλια σύρραξη στη Λιβύη, που παρουσιάσθηκε στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS