Τη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε, με χθεσινή παρέμβασή της, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων που διεξάγονται στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού, από τον Φεβρουάριο του 2009. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, και στις δύο κατηγορίες του - μόνιμα και μη μόνιμα μέλη-, και υπέρ της βελτίωσης των μεθόδων λειτουργίας του οργάνου, στηρίζοντας την πρόταση της ονομαζόμενης ομάδας των τεσσάρων (Γερμανίας, Ιαπωνίας, Ινδίας και Βραζιλίας).

Η εν λόγω πρόταση προβλέπει αύξηση του αριθμού των μελών του ΣΑ σε 25, με προσθήκη 6 νέων μονίμων μελών και 4 νέων μη μονίμων μελών.


Στην παρέμβασή της, η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία υπογράμμισε την αναγκαιότητα ώθησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η μεταρρύθμιση είναι «ρεαλιστική και αναγκαία εξέλιξη», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. «Η μεταρρύθμιση του ΣΑ είναι σήμερα περισσότερο επείγουσα από ποτέ" και "η διακύβευση της νομιμοποίησης και της αποτελεσματικότητας (του ΣΑ) δεν αποτελεί επιλογή» επισημάνθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS