Οι κατεδαφίσεις σπιτιών Παλαιστινίων από τις ισραηλινές αρχές στη Δυτική Όχθη αυξήθηκαν θεαματικά πέρυσι αναγκάζοντας τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη Μάξουελ Γκέιλαρντ κάλεσε αργά χθες το Ισραήλ να τερματίσει στις κατεδαφίσεις αυτές. «Το Ισραήλ ως δύναμη κατοχής έχει πρωταρχική ευθύνη να προστατεύει τον άμαχο παλαιστινιακό λαό που έχει υπό τον έλεγχό του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), 622 κατοικίες που ανήκουν σε παλαιστινιακές οικογένειες κατεδαφίστηκαν το 2011 εξαναγκάζοντας 1.100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Όταν επισκέφθηκε την Πέμπτη το χωριό Ανάτα, κοντά στην Ιερουσαλήμ, όπου επτά κατοικίες Παλαιστινίων κατεδαφίστηκαν, ο αξιωματούχους του ΟΗΕ «έμαθε ότι εκσκαφείς και στρατιώτες είχαν φθάσει μέσα στη νύχτα, στις 23 Ιανουαρίου, και ότι 52 άνθρωποι εκ των οποίων 29 παιδιά εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους, τα οποία κατόπιν κατεδαφίστηκαν», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν θα επισκεφθεί την προσεχή εβδομάδα το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη σε μια προσπάθεια προώθησης της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ Γαλλ. Πρακτορείο