Τουλάχιστον 40 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία την Παρασκευή, αναφέρουν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλείται να αποφασίσει για ένα νέο ευρωπαϊκο-αραβικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης.
Η Ρωσία που είχε ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου είπε ότι και αυτή η μορφή είναι «απαράδεκτη», ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για συμφωνία.

Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Βίταλι Τσέρκιν, αμέσως μετά από την παρουσίαση του αραβικού σχεδίου, το οποίο ουσιαστικά καταγράφει τις αποφάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, από το Μαρόκο, στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία είναι έτοιμη «να δεσμευθεί» με αυτό.

Τόνισε, πάντως, ότι ορισμένα από τα κομμάτια του σχεδίου είναι «απαράδεκτα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον σχετικά με την κρίση στη Συρία, η οποία, μέχρι στιγμής και με στοιχεία του ΟΗΕ έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.

Το σχέδιο απόφασης ακολουθεί τους βασικούς άξονες της πρότασης που διατυπώθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και η οποία προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας από Μπασάρ αλ Ασαντ στο αντιπρόεδρο και τη διενέργεια εκλογών.

Η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίστηκε την Παρασκευή στη χώρα. Κάτοικοι στη Χομς θρήνησαν την Παρασκευή 14 μέλη μιας οικογένειας, καταγγέλλοντας ότι αυτά σφαγιάστηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Κάτοικος της Χαμά δήλωσε ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη, όταν τανκς άνοιξαν πυρ κατά περιοχών που μένουν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλα 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Συρία, ανάμεσά τους 12 άτομα στη διάρκεια κηδείας στην πόλη Νόγουα. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι άλλα δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ειρηνική πόλη Αλέπο.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπαρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνταγματάρχης Μάλεκ αλ-Κούρντι δήλωσε ότι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών κρατούν επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι πέντε είναι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Πηγή: in.gr
TAGS