«Παγώνουν» οι ενέργειες των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου στη Συρία, λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη χώρα, όπου συνεχίζεται η αιματοχυσία στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Τη σχετική απόφαση ανακοίνωση επισήμως ο Αραβικός Σύνδεσμος επιβεβαιώνοντας πηγή που νωρίτερα είχε προαναγγείλει την απόφαση στο Reuters, διευκρινίζοντας πως οι παρατηρητές θα παραμείνουν στη χώρα, χωρίς όμως να ενεργούν στο πλαίσιο της αποστολής τους.

Ο κύκλος αίματος δεν έχει τέλος στη Συρία. Ακτιβιστές ανέφεραν ως έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Δαμασκό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός πραγματοποιούν επιχειρήσεις στα προάστια της Δαμασκού και στις επαρχίες Χάμα και Χομς της κεντρικής Συρίας που αποτελούν το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η 4η Ταξιαρχία Στρατού υπό τον Μάχερ αλ-Ασαντ, τον αδελφό του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ επεκτείνει τις αιματηρές επιχειρήσεις, δήλωσε ο ακτιβιστής Αχμεντ αλ-Μάλα στη Δαμασκό.

Παράλληλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες παρουσίασαν τις πρώτες πρωινές ώρες ένα νέο σχέδιο απόφασης για τη Συρία, με βάση το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για τη διευθέτηση της κρίσης, αλλά η Ρωσία έκανε λόγο για «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να παραβιαστούν.

«Λέω σαφώς ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι το προσχέδιο αυτό είναι μια βάση συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Βιτάλι Τσούρκιν στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να συζητήσουμε».

«Είπαμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», εξήγησε επικαλούμενος τη διαφωνία της Μόσχας σε οποιαδήποτε ένδειξη κυρώσεων και στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στα όπλα» για τη Συρία. Δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να «προδικάσει το αποτέλεσμα ενός πολιτικού διαλόγου στη Συρία» ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ.

Το σχέδιο αυτό ακολουθεί τους βασικούς άξονες της πρότασης που εισηγήθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος και προβλέπει τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ στον αντιπρόεδρο της Συρίας και τη διενέργεια εκλογών.

Πηγή: naftemporiki.gr
TAGS