Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη Συρία την Παρασκευή και το Σάββατο, αναφέρουν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.   Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή, προκειμένου να συζητήσει ένα νέο ευρωπαϊκο-αραβικό σχέδιο για την επίλυση της κρίσης. Η Ρωσία που είχε ασκήσει βέτο σε προηγούμενη μορφή του σχεδίου είπε ότι και αυτή η μορφή είναι «απαράδεκτη», ωστόσο άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για συμφωνία.  

«Λέω σαφώς ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι το προσχέδιο αυτό είναι μια βάση συμφωνίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε να συζητήσουμε» είπε.   

«Είπαμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», εξήγησε επικαλούμενος τη διαφωνία της Μόσχας σε «οποιαδήποτε ένδειξη κυρώσεων και στην επιβολή οποιουδήποτε εμπάργκο στα όπλα» για τη Συρία.   

Δήλωσε, επίσης, ότι δεν πρόκειται η Ρωσία να «προδικάσει το αποτέλεσμα ενός πολιτικού διαλόγου στη Συρία», ζητώντας την αποχώρηση του προέδρου Άσαντ.  

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε την Παρασκευή κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει στο άμεσο μέλλον σχετικά με την κρίση στη Συρία, η οποία, μέχρι στιγμής και με στοιχεία του ΟΗΕ έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.  

Το σχέδιο απόφασης ακολουθεί τους βασικούς άξονες της πρότασης που διατυπώθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο και η οποία προβλέπει την μεταβίβαση της εξουσίας από Μπασάρ αλ Ασαντ στο αντιπρόεδρο και τη διενέργεια εκλογών.  

Η αιματοχυσία στη Συρία συνεχίζεται στη χώρα. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο στη Δαμασκό, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων για τέταρτη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσαν ακτιβιστές.  

Κάτοικοι στη Χομς θρήνησαν την Παρασκευή 14 μέλη μιας οικογένειας, καταγγέλλοντας ότι αυτά σφαγιάστηκαν από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.  
Κάτοικος της Χαμά δήλωσε ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη, όταν τανκς άνοιξαν πυρ κατά περιοχών που μένουν διαδηλωτές.  

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλα 22 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ολόκληρη τη Συρία, ανάμεσά τους 12 άτομα στη διάρκεια κηδείας στην πόλη Νόγουα. Ακτιβιστές ανέφεραν ότι άλλα δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην ειρηνική πόλη Αλέπο.  

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο υπαρχηγός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού συνταγματάρχης Μάλεκ αλ-Κούρντι δήλωσε ότι δυνάμεις των Σύρων αντικαθεστωτικών κρατούν επτά Ιρανούς, από τους οποίους οι πέντε είναι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.


Πηγή: in.gr