Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συνάψει συμβόλαια αλλά ακόμη δεν έχουν παραλάβει το πετρέλαιο που τους χρωστά το Ιράν θα είναι οι μεγάλες χαμένες αν η Τεχεράνη αποφασίσει να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές αργού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε απόψε ο επικεφαλής της ιρανικής κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας. Το κοινοβούλιο του Ιράν αναμένεται αύριο Κυριακή να συζητήσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα διακοπεί η τροφοδοσία της ΕΕ σε πετρέλαιο μέσα σε λίγες ημέρες, σε αντίποινα για την απόφαση των Βρυξελλών να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού αργού από την 1η Ιουλίου.

Ανταποδίδοντας τις κυρώσεις στην ΕΕ το Ιράν θεωρεί ότι θα ακυρώσει το «παράθυρο» των έξι μηνών που έδωσαν οι Βρυξέλλες προκειμένου να προσαρμοστούν οι χώρες οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο.

«Γενικά, η πλευρά που θα υποστεί ζημία από την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ θα είναι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια σε εκκρεμότητα με το Ιράν», είπε ο Άχμαντ Καλεμπανί, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

«Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους όρους των συμβάσεων επαναγοράς. Σε διαφορετική περίπτωση θα υποστούν τις σχετικές απώλειες και θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους», πρόσθεσε.

Με βάση τα συμβόλαια επαναγοράς, κάτι συνηθισμένο στην ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, οι επενδύσεις στα προγράμματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αποπληρώνονται σε πετρέλαιο, συχνά μέσα σε διάστημα πολλών ετών. Η ιταλική εταιρεία Eni υποστήριξε ότι της οφείλονται 1,4-1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πετρέλαιο από συμβόλαια που χρονολογούνται από το 2000 και το 2001. Έχει πάρει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι τα συμβόλαιά της δεν θα περιληφθούν στο εμπάργκο όμως αυτό είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει εάν το Ιράν προχωρήσει πρώτο σε επιβολή κυρώσεων.

Την περασμένη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν καθώς και άλλες οικονομικές κυρώσεις, ακολουθώντας τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την Τεχεράνη να αναστείλει το πυρηνικό πρόγραμμά της.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS