«Κανείς δεν είναι πιο εξοργισμένος από μένα για αυτό το περιστατικό». Με αυτήν τη δήλωση αντέδρασε η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στην αποκάλυψη ότι ένας σύμβουλός της και μια συνδικαλίστρια, μέλος του Εργατικού Κόμματος, ήταν αυτοί που «ξεσήκωσαν» τους ακτιβιστές Αβορίγινες την Ημέρα της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν θλιβερά επεισόδια σε βάρος της ιδίας αλλά και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   Ήδη ο σύμβουλος Τύπου της πρωθυπουργού, ο Τόνι Χότζες, παραιτήθηκε από τη θέση του ενώ η συνδικαλίστρια Κιμ Σάτλερ υποστηρίζει ότι το γραφείο της πρωθυπουργού επικοινώνησε μαζί της και της ζήτησε να ενημερώσει τους ιθαγενείς ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τόνι 'Αμποτ ζήτησε να κλείσει η «πρεσβεία τους».  
   
Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, ούτε και ο Αμποτ έκανε τις δηλώσεις που του αποδόθηκαν και εξόργισαν τους Αβορίγινες, εκπρόσωποι των οποίων λένε τώρα ότι «παγιδεύτηκαν».  
   
Η πρωθυπουργός δηλώνει πλήρη άγνοια για το θέμα αυτό και «εξοργισμένη», ενώ η αντιπολίτευση ζητεί να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός ευθύνεται για τις διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο.   
   
Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη, Ημέρα της Αυστραλίας, έκαναν το γύρο του κόσμου οι εικόνες με την πρωθυπουργό της Αυστραλίας να φυγαδεύεται πανικόβλητη από τον σωματοφύλακά της, που την είχε αγκαλιάσει με τα δυο του χέρια, ενώ εκείνη είχε χάσει το ένα της παπούτσι.  
   
Γύρω της πολλά άτομα, κυρίως Αβορίγινες ακτιβιστές, φώναζαν "ρατσιστές", "αίσχος" και "ντροπή", ενώ περισσότεροι από 50 άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, άνοιγαν δρόμο ανάμεσα στο πλήθος για να φτάσει η Γκίλαρντ στο αυτοκίνητό της.   
   
Η πρωθυπουργική λιμουζίνα έφυγε, ενώ οι εξαγριωμένοι πολίτες χτυπούσαν τα τζάμια και το καπό της. Η Τζούλια Γκίλαρντ δήλωσε αργότερα ότι "είναι φτιαγμένη από σκληρό υλικό". Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ