Η πρώτη γενική απεργία στο Βέλγιο έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες αναμένεται να προκαλέσει σχεδόν πλήρη παράλυση στη χώρα σήμερα, σε μια διαμαρτυρία τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες. Σχεδόν ολόκληρο το σιδηροδρομικό δίκτυο θα τεθεί εκτός λειτουργίας, ομοίως τα λεωφορεία και τα τραμ, πολλά σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια των αυτοκινητοβιομηχανιών Audi και Volvo θα ανασταλεί.

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, που αποτελεί σημαντικό σταθμό για την Ryanair και άλλες αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις πτήσεις λόγω των σχεδίων των συνδικάτων να αποκλείσουν το βασικό δρόμο που οδηγεί σε αυτό.

Το εάν θα γίνουν πτήσεις σε οποιοδήποτε άλλο εκτός του κύριου διεθνούς αεροδρομίου στις Βρυξέλλες είναι άδηλο.

Οι συρμοί υψηλής ταχύτητας, όπως το Eurostar από το Λονδίνο και το Thalys από το Παρίσι, είχαν σταματήσει να κινούνται από και προς τη χώρα ήδη από αργά χθες.

Βέλγοι συνδικαλιστές απέκλεισαν σήμερα ένα συνοριακό σημείο διέλευσης με τη Γερμανία και σταμάτησαν την κυκλοφορία σε ένα άλλο, στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που πραγματοποιούν διαμαρτυρόμενοι για τα προωθούμενα από τη Γερμανία μέτρα λιτότητας στην ΕΕ.  
   
Ο δρόμος που οδηγεί στη Γερμανία είχε αποκλειστεί πλήρως στο Οζέ, ενώ τα αυτοκίνητα περνούσαν με πολύ αργούς ρυθμούς από το Κέλμις, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga. Αμφότερες οι πόλεις βρίσκονται κοντά στη γερμανική πόλη του Άαχεν.  
   
Το σοσιαλιστικό εργατικό συνδικάτο FGTB ανακοίνωσε πως οργάνωσε "μια συμβολική δράση για να αμφισβητήσει την πολιτική της Ευρώπης και της κυβέρνησης Μέρκελ που πιέζει για να περάσουν οι πιο συντηρητικές μεταρρυθμίσεις ... και θέτει τις βάσεις για τη μεγάλη καταλήστευση των εργαζομένων".  
   
Περίπου 400 συνδικαλιστές συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες.  
   
Στις Βρυξέλλες, ακτιβιστές του FTGB μοιράζουν προκηρύξεις με τίτλο "Ας μην μας ληστέψουν" κατά του πακέτου λιτότητας των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο.  
 
Η απεργιακή κινητοποίηση κηρύχθηκε για την ημέρα που μια σύνοδος κορυφής της ΕΕ αναμένεται ότι θα υιοθετήσει ένα νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, θεσπίζοντας την υποχρέωση όλων αυτών που θα το υπογράψουν να έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.   
Λόγω της απεργίας ζητήθηκε από τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής να φτάσουν νωρίτερα στις Βρυξέλλες, χθες Κυριακή, ή να χρησιμοποιήσουν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Μποβεσέν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ