current views are: 1

30 Ιανουαρίου 2012
Δημοσίευση12:36

Δεκάδες νεκροί από το πολικό ψύχος στην Ευρώπη

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη από τις ισχυρές χιονοπτώσεις και το κύμα πολικού ψύχους. Πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  τα σχολεία έκλεισαν και οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. 

Δημοσίευση 12:36’
αρθρο-newpost

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη από τις ισχυρές χιονοπτώσεις και το κύμα πολικού ψύχους. Πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  τα σχολεία έκλεισαν και οι δρόμοι είναι αδιάβατοι. 

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη από τις ισχυρές χιονοπτώσεις και το κύμα πολικού ψύχους. Πολλές περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,  τα σχολεία έκλεισαν και οι δρόμοι είναι αδιάβατοι.  Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους -20 βαθμους Κελσίου, οι αρχές άνοιξαν καταφύγια για τους άστεγους και προειδοποίησαν τους ανθρώπους να είναι προσεκτικοί και να παραμένουν στα σπίτια τους.  

Οι αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν πως έχασαν τη ζωή τους 18 άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας της υποθερμίας, και περίπου 500 άνθρωποι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Οι δώδεκα από τους νεκρούς ήταν άστεγοι και οι σοροί τους εντοπίστηκαν στους δρόμους.  

Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας έφτασαν τους -16 βαθμούς Κελσίου, κατά τη διάρκεια της ημέρας, και τους -23, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι αρχές άνοιξαν 1.500 καταφύγια, τα οποία θα παρέχουν φαγητό και ζεστασιά.  

Στην Πολωνία, τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την Παρασκευή, αφού η θερμοκρασία έφτασε τους -26.  Συνολικά από την αρχή του χειμώνα, 48 άνθρωποι υπέκυψαν από το ψύχος, από τους οποίους 22 τον Ιανουάριο, 19 το Δεκέμβριο και 7 το Νοέμβριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Τα θύματα του ψύχους είναι συχνά άστεγοι, πρόσωπα που έκαναν κατάχρηση οινοπευματωδών και ηλικιωμένοι.

Στην κεντρική Σερβία, τρεις άνθρωποι πέθαναν και δύο ακόμη αγνοούνται. Γίνονται προσπάθειες από τις αρχές να καθαριστούν οι δρόμοι.  Σε όλη τη χώρα, σήμερα, επικρατεί δριμύ ψύχος και η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην πόλη Κραγκούγεβατς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου το θερμόμετρο έφθασε τους -21 βαθμούς.

Στη Βουλγαρία, ένας 57χρονος άνδρας πάγωσε από το κρύο και 25 περιοχές της χώρας τέθηκαν σε «πορτοκαλί συναγερμό». Στη Σόφια άνοιξαν καταφύγια για τους άστεγους.  

Με εξαίρεση τρεις περιφέρειες στα νοτιοδυτικά της χώρας, όλη η υπόλοιπη Βουλγαρία έχει μπει στην … κατάψυξη, με θερμοκρασίες της τάξεως των -24 βαθμών Κελσίου στην πόλη Τσιρπάν, -21 και -19 στις παραδουνάβιες πόλεις Βίντιν και Ρούσε αντίστοιχα.

Δύο άτομα στις ορεινές πόλεις Σμόλιαν και Γκάμπροβο διαγνώστηκαν με βαριάς μορφής κρυοπαγήματα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία BNP, επικαλούμενη σχετική ανακοίνωση του εθνικού συστήματος έκτακτης ανάγκης “112”.

Οι ιατρικές αρχές της χώρας συνέστησαν στους Βούλγαρους, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, να μένουν σπίτι τους και να βγαίνουν έξω μόνο σε περίπτωση ανάγκης ως το τέλος της εβδομάδας, αφού αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού.

Ο Δούναβης άρχισε να παγώνει στην περιοχή της πόλης Σιλίστρα και εκτιμάται πως είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση πλεούμενων πάγων στον ποταμό.

Στο μεταξύ, 173 σχολεία παρέμειναν σήμερα κλειστά, εξαιτίας του κρύου, αλλά και της γρίπης που κυκλοφορεί, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Σεργκέι Ιγνάτοφ.

Στη Ρουμανία, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το δριμύ ψύχος το τελευταίο 24ωρο στη Ρουμανία στις επαρχίες Τουλτσέα (ανατολικά), Μποτοσάνι, Νέαμτ (βόρεια) και Ολτ (νότια). Και οι τέσσερις θάνατοι, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας της χώρας, οφείλονται σε οξεία υποθερμία.

Στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως θα στήσουν σκηνές για τους περίπου 3.000 άστεγους. 

Στη Σλοβακία, καταγράφηκε σήμερα ο πρώτος θάνατος από το ψύχος που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τη χώρα, καθώς ένας άνδρας αγνώστων στοιχείων βρέθηκε νεκρός από υποθερμία κοντά σε έναν σταθμό της πυροσβεστικής. 

«Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, μέλη της οποίας βρήκαν τον άνδρα. 

Πηγή:  Associated Press / ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα