Οι κινεζικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση επτά στελέχη επιχείρησης που θεωρείται ύποπτη για την απόρριψη τοξικών ουσιών σε ποταμό με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή μόλυνση στο πόσιμο νερό εκατομμυρίων ανθρώπων, ανέφεραν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της χώρας.  Τα στελέχη αυτή διαχειρίζονται χημικά εργοστάσια στην αυτόνομη περιοχή Γκουανγκσί, δήλωσε ο Φενγκ Ζενιάν, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, αρμόδιος για την προστασία του περιβάλλοντος, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα

Η μόλυνση αφορά ένα τμήμα μήκους εκατό χιλιομέτρων του παταμού Λονγκζιάνγκ, στη νότια Κίνα. Τα επίπεδα τοξικού καδμίου στο νερό είναι σε ορισμένες περιοχές 25πλάσια του ορίου που έχουν θέσει οι κινεζικές αρχές. 

Η μόλυνση απειλεί τους τρία εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Λιουζού, αλλά και την κοινότητα Λιουζιάνγκ με περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια κατοίκους. 

"Οι ώρες είναι κρίσιμες γιατί κινδυνεύει το πόσιμο νερό" της περιοχής, τόνισε ο Χε Σινσινγκ, δήμαρχος της πόλης Χεσί, στην οποία έχει φτάσει η μόλυνση. 

Η εταιρία εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου Jinhe Mining Co ευθύνεται κυρίως για τη μόλυνση με κάδμιο, αλλά οι αρχές αποφάσισαν να επεκτείνουν τις διώξεις τους και σε στελέχη άλλων επιχειρήσεων. 

Η μόλυνση εντοπίστηκε στις 15 Ιανουρίου όταν βρέθηκαν νεκρά εκατοντάδες ψάρια, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Η απόρριψη χημικών προϊόντων με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι συχνό φαινόμενο στην Κίνα, όπου η προστασία του περιβάλλοντος θυσιάζεται στο βωμό της οικονομικής ανάπτυξης. 
TAGS