Οι συριακές καθεστωτικές δυνάμεις ανατινάζουν σπίτια στην πόλη Ρανκούς βόρεια της Δαμασκού, η οποία είναι εδώ και μία εβδομάδα περικυκλωμένη από στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ έχουν διακοπεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η τροφοδοσία με είδη διατροφής, σύμφωνα με καταγγελίες αντικαθεστωτικών. «Σήμερα το πρωί άρχισαν να ανατινάζουν σπίτια στη Ρανκούς τοποθετώντας εκρηκτικά, ενώ οι κάτοικοι μόλις που προλάβαιναν να βγουν από τα κτίρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων τηλεφωνικά ο Αμπού Ομαρ, εκπρόσωπος των ακτιβιστών αυτής της αγροτικής πόλης των 25.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό.

«Πυρπολούν τα σπίτια με ντίζελ. Το κάνουν για εκδίκηση», δήλωσε ο σύρος ακτιβιστής, ο οποίος δεν βρίσκεται στην πόλη.

Οι περιγραφές του βασίζονται σε μαρτυρίες κατοίκων οι οποίοι κατόρθωσαν να διαφύγουν μέσα από τους αγρούς ή κατοίκων γειτονικών πόλεων , όπως οι Σαϊντνάγια, Ταλφίτα, Ακαούμπαρ και Χάφιρ, «από όπου είναι ορατές ψηλές στήλες καπνού επάνω από τη Ρανκούς».

«Η κύρια οδική αρτηρία προς την Ρανκούς έχει διακοπεί, καθώς και οι τηλεπικοινωνίες, η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση, και υπάρχει έλλειψη βρεφικού γάλατος», συνέχισε ο Αμπού Ομαρ.

«Βοηθείστε τους, στείλτε τους τρόφιμα, πεθαίνουν», είπε.

Χθες, τοΕθνικό Συριακό Συμβούλιο, το κύριο αντικαθεστωτικό κίνημα είχε προειδοποιήσει ότι το καθεστώς είναι πιθανόν να επιχειρήσει σφαγή εναντίον εκατοντάδων νέων που βρίσκονται στην Ρανκούς.

«Το καθεστώς έχει καταλάβει την πόλη και την ελέγχει. Οι απειλές της αποτελούν σημάδι πιθανής σφαγής», προειδοποίησε το Συμβούλιο προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος εισήλθαν στην Ρανκούς με τεθωρακισμένα άρματα και εκτοξευτήρες ρουκετών και άρχισαν επιχειρήσεις σύλληψης νέων και ανδρών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ρανκούς πολιορκείται εδώ και έξι ημέρες και οι μονάδες των αντικαθεστωτικών στρατιωτών που έχουν λιποτακτήσει από τον στρατό έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ