Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Ζμπόγκαρ, ο οποίος από αύριο αναλαμβάνει καθήκοντα ειδικού εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο, δήλωσε ότι στόχος του «είναι να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερη ΕΕ στο Κόσοβο και να οδηγήσει το Κόσοβο όσο το δυνατόν εγγύτερα στην ΕΕ».   «Κατά κάποιον τρόπο, ολόκληρη η περιοχή των δυτικών Βαλκανίων είναι στον προθάλαμο της ΕΕ» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σταθερότητα στο Κόσοβο και στην ευρύτερη περιοχή είναι προς το συμφέρον της Ένωσης.  

Ο κ. Ζμπόγκαρ, ο οποίος θα είναι ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ στο Κόσοβο ως τις 30 Ιουνίου του 2013, με δυνατότητα παράτασης της θητείας του, εξέφρασε αισιοδοξία για τις προκλήσεις που θα έχει μπροστά του, τονίζοντας ότι η χρονιά άρχισε με αργή ανοδική τάση.  

«Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κοσόβου βελτιώνονται» σημείωσε και τόνισε πως το γεγονός ότι ορίστηκε ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ και ταυτόχρονα πρέσβης της Ένωσης στην Πρίστινα είναι ένα βήμα εμπρός, καθώς η ΕΕ θα αντιπροσωπεύεται από ένα πρόσωπο.   

Ο κ. Ζμπόγκαρ δήλωσε ευτυχισμένος επειδή, όπως τόνισε, οι Αλβανοί και οι Σέρβοι κάτοικοι ανυπομονούν για την άφιξή του.  

Ανέφερε ακόμη ότι η Επίτροπος της ΕΕ αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ επισκέφθηκε πρόσφατα το Κόσοβο και δεσμεύθηκε για έναρξη της διαδικασίας φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος βίζας και ότι οι συνομιλίες για εμπορική συμφωνία μεταξύ Κοσόβου και της Ένωσης έχουν αρχίσει.  

Ο κ. Ζμπόγκαρ τόνισε ότι αναμένει δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη θα είναι να βοηθήσει το Κόσοβο να παραμείνει στην πορεία οικοδόμησης θεσμών και ανάπτυξης του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η δεύτερη πρόκληση, ακόμη πιο απαιτητική από πολιτική πτυχή, όπως εκτίμησε θα είναι οι σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών.  
Ο Σλοβένος διπλωμάτης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να διευθετηθεί η τωρινή κατάσταση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε «παγωμένη διένεξη» στο βόρειο Κόσοβο.  

«Υπάρχουν Σέρβοι στο Κόσοβο που φοβούνται το Κόσοβο και συνεπώς αισθάνονται την ανάγκη αυτοοργάνωσης και θέλουν να αποκλείσουν τους εαυτούς τους από την υπόλοιπη χώρα και υπάρχει και ο αλβανικός πληθυσμός που βλέπει το Κόσοβο ως μία χώρα, αλλά δεν μπορεί να προσεγγίσει το βορρά» σημείωσε ο κ. Ζμπόγκαρ.  

«Πιστεύω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να υπερνικηθεί το συντομότερο δυνατό, αλλά πιθανώς πολύ προσεκτικά και με σταδιακά βήματα. Η κεντρική αποστολή είναι στα χέρια των ανθρώπων που ζουν στο Κόσοβο, η ΕΕ μπορεί απλώς να βοηθήσει με συμβουλές και σχέδια» επισήμανε.  

Ο κ. Ζμπόγκαρ πιστεύει ότι «οι άνθρωποι του Κοσόβου μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για το κράτος τους ως το τέλος του έτους και να αλλάξουν το Σύνταγμα αναλόγως», καθώς σχεδόν όλο το σχέδιο που συνέταξε ο Μάρτι Αχτισάαρι έχει εφαρμοστεί, εκτός από τη συγκρότηση τεσσάρων δήμων στο βορρά.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια σύσταση τον περασμένο χρόνο προς την κυβέρνηση του Κοσόβου να εκπονήσει ειδική στρατηγική για το βόρειο Κόσοβο, η οποία, όπως αναφέρει ο κ. Ζμπόγκαρ, θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει με τους πολιτικούς ηγέτες του Κοσόβου.  

Αναφερόμενος στη διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου, ο κ. Ζμπόγκαρ σημειώνει είναι μία αποστολή που πρέπει να εκπληρώσει το Κόσοβο μόνο του.   
   
«Εγώ, ως εκπρόσωπος της ΕΕ- πέντε μέλη της οποίας δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο - δεν θα εμπλακώ ενεργά» εξήγησε ο κ. Ζμπόγκαρ.  

«Πιστεύω ότι όσο ο διάλογος με τη Σερβία θα προχωρά και θα επιλύονται εκκρεμή ζητήματα που αφορούν το βόρειο Κόσοβο, περισσότερες χώρες θα αποφασίζουν την αναγνώρισή του» υπογράμμισε.  
   
Σε ερώτηση αν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου- Πρίστινας στο διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ, ο κ. Ζμπόγκαρ είπε ότι η ΕΕ βοηθά τις δύο πλευρές στις συνομιλίες και ότι όλα εξαρτώνται από τη Σερβία και το Κόσοβο.  


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ