Η γαλλική Dassault, με το αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Rafale, κέρδισε το συμβόλαιο στον πολυεθνή διαγωνισμό με προσφορές πολλών δισ. δολαρίων για την ανανέωση του στόλου της ινδικής πολεμικής αεροπορίας με 126 νέα μαχητικά, επιβεβαίωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.
 «Κερδίσαμε το συμβόλαιο», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Πιερ Λελούς, επιβεβαιώνοντας σχετικές ανακοινώσεις της ινδικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ωστόσο πως «απομένουν αρκετά πράγματα να ρυθμισθούν» και πως «σε αυτό το στάδιο, θέλοντας να είμαι προσεκτικός, βρισκόμαστε στη φάση των εντατικών διαπραγματεύσεων».

Το ύψος του συμβολαίου που θα υπογράψει η Dassault εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 12 δισ. δολάρια. Η γαλλική εταιρεία που κατασκευάζει το Rafale έκανε καλύτερη προσφορά από τον ευρωπαϊκό όμιλο Eurofighter, που κατασκευάζει το Typhoon.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του Rafale και τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο «θα περιλαμβάνουν σημαντικές μεταφορές τεχνογνωσίας, τις οποίες θα εγγυάται το γαλλικό κράτος».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρώτης επιτυχίας της να πωλήσει το Rafale στο εξωτερικό, η Dassault Aviation είδε τη μετοχή της να κερδίζει 20% στο Χρηματιστήριο των Παρισίων. Στις 14:42, ώρα Ελλάδος, η μετοχή της κέρδιζε 21,72% φθάνοντας στα 774,94 ευρώ, ενώ ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου CAC40 κέρδιζε 1,52%.

Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί το συμβόλαιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό νέο για τις προοπτικές της γαλλικής βιομηχανίας, που επί χρόνια αγωνιζόταν να πωλήσει το μαχητικό σε μία ξένη πολεμική αεροπορία πλην της γαλλικής.

Ο γάλλος υπουργός Αμύνης Ζεράρ Λονγκέ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Ιανουαρίου πως η παραγωγή του συγκεκριμένου μαχητικού θα σταματήσει εάν δεν υπάρξουν παραγγελίες από το εξωτερικό.

Εκτός από την Ινδία, η Γαλλία πασχίζει να πωλήσει το Rafale και στη Βραζιλία, η οποία καλείται να αποφασίσει ανάμεσα στο F/A-18 της αμερικανικής Boeing και το Gripen της σουηδικής Saab, όπως επίσης και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επίσης, ο Λονγκέ τόνισε πως η Γαλλία έχει προτείνει το μαχητικό της, που οι επιχειρησιακές δυνατότητές του παρουσιάσθηκαν πλήρως στους βομβαρδισμούς κατά της Λιβύης, στο Κουβέιτ και το Κατάρ, ενώ η Dassault το έχει παρουσιάσει στη Μαλαισία.

Μονοθέσιο ή διθέσιο, το Rafale είναι ένα πολλαπλών ρόλων μαχητικό/βομβαρδιστικό, η διάρκεια ζωής του οποίου προβλέπεται να ξεπερνά τα 30 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS