Υπό το βάρος της κατακραυγής που έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βασανισμούς κανταφικών σε αυτοσχέδιες φυλακές της Λιβύης, η κυβέρνηση της χώρας ανακοινώνει διά του αντιπροέδρου Μουσταφά Αμπού Σαγκούρ ότι θα διενεργήσει έρευνα και καλεί «όλους τους επαναστάτες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Οποιαδήποτε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ερευνηθεί» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της λιβυκής κυβέρνησης Αμπού Σαγκούρ από το βήμα ενός φόρουμ που διοργανώθηκε από τον ΟΗΕ και την ΕΕ σχετικά με τις άμεσες πολιτικές προτεραιότητες σε αυτή την περίοδο μετάβασης στη Λιβύη.

Η δήλωση του Μουσταφά Αμπού Σαγκούρ ακολουθεί την ανακοίνωση-κόλαφο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την περασμένη Πέμπτη, στην οποία ανέφεραν ότι αποσύρονται από τη Λιβύη και συγκεκριμένα τη Μιζουράτα, καθώς ζητείται από το προσωπικό τους να φροντίσει κρατούμενους που υποβάλλονται σε βασανιστήρια ώστε να συνεχιστεί ο βασανισμός τους.

Συναγερμό έχει σημάνει και η Διεθνής Αμνηστία λέγοντας ότι κανταφικοί πεθαίνουν σε κέντρα κράτησης της Λιβύης, και η οργάνωση έχει στη διάθεσή της στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες. Επίσης, υποστηρικτές του ανατραπέντος καθεστώτος που βρίσκονται σε κέντρο κράτησης στη Μιζουράτα καταγγέλλουν ότι οι ξυλοκοπούνται και υποβάλλονται σε ηλεκτροσόκ.

«Ζητούμε από τους επαναστάτες να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λιβύης σε μία έκκληση προς τις αναρίθμητες ομάδες, πολλές εκ των οποίων έχουν δημιουργήσει τις δικές τους φυλακές όπου κρατούν υποστηρικτές του Μουαμάφ Καντάφι που έπεσαν στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Οι καταγγελίες για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων φέρνει σε δεινή θέση το κυβερνών Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχει διαμηνύσει ότι θέσει τέλος στις πρακτικές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι και θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: in.gr
TAGS