Στην ανάκληση των 1,35 εκατομμυρίων προφυλακτικών που μοιράστηκαν στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του Αφρικανικού Εθνικού Κόμματος του Κογκρέσου, προχώρησαν οι αρχές της Νότιας Αφρικής. Πολλοί από όσους χρησιμοποίησαν τα προφυλακτικά κατήγγειλαν ότι είτε ήταν τρυπημένα, είτε έσπασαν εν ώρα χρήσης.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, το γεγονός αυτό πανικόβαλε αρκετούς πολίτες, καθώς τα προφυλακτικά είχαν χρησιμοποιηθεί και από φορείς του ιού HIV.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Jabu Mbalula, είπε ότι τα προφυλακτικά διανεμήθηκαν στις 6-8 Ιανουαρίου και στις 18 του ίδιου μήνα προχώρησαν στην ανάκληση ολόκληρης της παρτίδας των 1.350.000 προφυλακτικών. Αν και δεν ήταν σε θέση να πει πόσα από τα ελαττωματικά προφυλακτικά είχαν χρησιμοποιηθεί, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Τονίζεται ότι τα προφυλακτικά που μοιράστηκαν είχαν πάρει την έγκριση των αρμόδιων αρχών.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάκληση προφυλακτικών στη Νότια Αφρική. Το 2007 ανακλήθηκαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια κομμάτια, που είχαν κατασκευαστεί σε τοπική μονάδα, ενώ τα ΜΜΕ κατηγορούσαν διευθυντή υπουργείου ότι είχε χρηματιστεί για να αδειοδοτήσει την επιχείρηση που παρήγαγε τα ελαττωματικά προφυλακτικά.

Το 2008 είχαν ανακληθεί πέντε εκατομμύρια προφυλακτικά.

Η Νότια Αφρική έχει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων του AIDS, περίπου 5,6 εκατομμύρια...


Πηγή: skai.gr