Ευρύτεροι και εντατικότεροι έλεγχοι πριν και μετά την κυκλοφορία στην αγορά ιατρικών βοηθημάτων είναι αναγκαίοι τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ευρώπη, επισημαίνει η Γαλλική Υγειονομική Αρχή στην πρώτη της έκθεση με αφορμή το σκάνδαλο των εμφυτευμάτων στήθους της εταιρίας PIP. «Η ενίσχυση των ελέγχων θα πρέπει να γίνει σε δύο επίπεδα, εθνικό και κοινοτικό», υπογραμμίζεται στην έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και της γαλλικής Υπηρεσίας Ιατρικών Προϊόντων, η οποία παραδόθηκε στον γάλλο υπουργό Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί ο αριθμός των επιθεωρητών στη Γαλλία ώστε να πραγματοποιούνται «περισσότεροι και πιο αμερόληπτοι έλεγχοι στα εργοστάσια παραγωγής, αλλά και στα ιδρύματα υγείας».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο , «η Γαλλία θα διατυπώσει τη θέση της και τις προτάσεις της για την ενίσχυση της ασφάλειας των ιατρικών προϊόντων στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σχετικής οδηγίας», επισημαίνουν οι γάλλοι ειδικοί στην πρώτη έκθεση μετά το σκάνδαλο με τα τοξικά εμφυτεύματα της γαλλικής εταιρίας Poly Implant Prothese.

Ιταλοί χειρουργοί μήνυσαν δύο εταιρείες για τα εμφυτεύματα 

Η ένωση πλαστικών χειρουργών της Ιταλίας κατέθεσε μήνυση σε βάρος της γαλλικής εταιρείας που κατασκεύαζε ακατάλληλα εμφυτεύματα αλλά και σε βάρος της γερμανικής εταιρείας πιστοποίησης που ήλεγχε τα προϊόντα αυτά.


Η ένωση, που εκπροσωπεί περισσότερους από 100 γιατρούς, ανακοίνωσε ότι οι δικηγόροι της κατέθεσαν τη μήνυση σε δικαστήριο της Ρώμης. Οι Ιταλοί πλαστικοί χειρουργοί, που θεωρούν ότι όχι μόνο οι ασθενείς τους αλλά και οι ίδιοι ζημιώθηκαν από την υπόθεση αυτή, στρέφονται εναντίον της γαλλικής εταιρείας Poly Implant Prothese και της γερμανικής TUV Rheinland. «Οι χειρουργοί που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα εξαπατήθηκαν όπως και οι ασθενείς», είπε ο αντιπρόεδρός τους, Μάριο Πέλε Τσεράβολο.

Οι χειρουργοί «ξεγελάστηκαν» από ένα προϊόν που είχε το σήμα έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός γνήσιου προϊόντος. "Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε ευθύνες στους γιατρούς που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα", πρόσθεσε ο Τσεράβολο.


Η PIP, μια επιτυχημένη εταιρεία με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο, φέρεται να έκρυβε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε φτηνή, βιομηχανική σιλικόνη, μη εγκεκριμένη για ιατρική χρήση, για να παρασκευάζει τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Από την πλευρά της, η TUV Rheinland, η γερμανική εταιρεία πιστοποίησης που ήλεγχε τα προϊόντα της PIP μέχρι τον Μάρτιο του 2010, υποστηρίζει ότι αποστολή της ήταν να ελέγχει τη διαδικασία παραγωγής και όχι την ποιότητα της σιλικόνης που χρησιμοποιούσε η γαλλική εταιρεία.

Βέλγιο: Το υπουργείο Υγείας συνιστά την αφαίρεση των εμφυτευμάτων 

Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (CSS) του Βελγίου και η υπουργός Υγείας συνέστησαν σήμερα την αφαίρεση «εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος», των εμφυτευμάτων μαστού της γαλλικής εταιρείας PIP λόγω του «ασυνήθιστα υψηλού κινδύνου ρήξης τους». 


Μέχρι τώρα, το Βέλγιο, όπου «τουλάχιστον 674» εμφυτεύματα PIP έχουν τοποθετηθεί, συνιστούσε αυξημένη παρακολούθηση των ασθενών και «επείγουσα» «αφαίρεση» των σπασμένων προθέσεων. Τώρα προχωρά ακόμη περισσότερο τασσόμενο υπέρ της «αφαίρεσης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς επείγοντα χαρακτήρα», των προθέσεων που είναι ακόμη άθικτες, σύμφωνα με δήλωση της υπουργού Υγείας, Λορέτ Ονκελίνξ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ