Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Πιερ Σεβενεμάν, πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου και στις 6 Μαΐου. Ο Σεβενεμάν άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία στις 5 Νοεμβρίου. Είναι ο επίτιμος πρόεδρος του MRC, ενός μικρού αριστερού κόμματος που τάσσεται κατά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Έχοντας ασκήσει, όσο μπορούσα, τον παιδαγωγικό ρόλο που μου ανατέθηκε, και μη έχοντας πλέον σήμερα τα μέσα να συνεχίσω την εκστρατεία μου, αποφασίζω να αποσύρω την υποψηφιότητά μου από τις προεδρικές εκλογές. Θα συνεχίσω, ωστόσο, αύριο, όπως χθες, να ακούγεται η φωνή μου τελώντας στην υπηρεσία της Δημοκρατίας», εξηγεί ο πρώην υπουργός στην ανακοίνωσή του.

Ο Σεβενεμάν πρόσθεσε ότι θα ανακοινώσει αργότερα το όνομα του υποψηφίου που θα υποστηρίξει. 

Ο 72χρονος πολιτικός, συνεργάτης του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, διετέλεσε τέσσερις φορές υπουργός, κυρίως Εσωτερικών, Εθνικής Παιδείας και Άμυνας. Ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2002 και είχε λάβει ποσοστό 5,3%.

Οι δημοσκοπήσεις για τις φετινές εκλογές ήταν μέχρι σήμερα κακές για τον Σεβενεμάν. Μια έρευνα του ινστιτούτου TNS Sofres που δημοσιεύεται σήμερα του δίνει γύρω στο 0% των προθέσεων ψήφου. 

Στην ανακοίνωσή του ο Σεβενεμάν υπενθυμίζει ποια είναι κατά τη γνώμη του τα τέσσερα «μεγάλα στοιχήματα» για την περίοδο που αρχίζει: «νόμισμα φθηνότερο σε σχέση με το σημερινό ευρώ για την εκ νέου βιομηχανοποίηση της χώρας, την οργάνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, τη δημοσιονομική και οικονομική κυριαρχία να παραμένουν στα χέρια του γαλλικού κοινοβουλίου, την ανασύσταση της Ευρώπης από τα κράτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ