Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε μια εξεγερμένη περιοχή στα προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού, είπαν ακτιβιστές της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα στα θύματα περιλαμβάνονταν έξι αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων, δήλωσε ο ακτιβιστής Αϊμάν Ιντλίμπι.

Στο μεταξύ το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρατείνεται, αφού οι προσπάθειες των Δυτικών χωρών να πείσουν τη Ρωσία και την Κίνα ότι η απόφαση που τέθηκε σε ψήφιση δεν αποσκοπεί στο να ανοίξει ο δρόμος για μια "νέα Λιβύη" μοιάζουν να αποτυγχάνουν.

Η Μόσχα και το Πεκίνο απέτρεψαν, χρησιμοποιώντας την δυνατότητα βέτο που διαθέτουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τις προηγούμενες απόπειρες να εγκριθεί μια απόφαση καταδίκης των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Ρωσία διατηρεί στενές σχέσεις στον τομέα της Άμυνας με τη Συρία. Της παρέδωσε μαχητικά αεροσκάφη αξίας 564 εκατ. δολαρίων, ενώ το ρωσικό πολεμικό ναυτικό δέχεται στρατηγικής σημασίας διευκολύνσεις στα χωρικά της ύδατα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, η οποία είπε ότι τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται το σχέδιο τις επόμενες ημέρες, τα κάλεσε να υιοθετήσουν ενιαία στάση και να ταχθούν υπέρ του σχεδίου δράσης του Αραβικού Συνδέσμου.

"Ορισμένα μέλη του Συμβουλίου θεωρούν ότι η απόφαση ισοδυναμεί σε μια ακόμη Λιβύη, αυτή είναι μια εσφαλμένη αναλογία", είπε. "Σταθείτε στο πλευρό του λαού της Συρίας ή γίνετε συνένοχοι με τη βία", πρόσθεσε.

Παράλληλα η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε σήμερα ότι 11 ιρανοί πολίτες απήχθησαν στην διάρκεια ενός ταξιδιού τους για να κάνουν θρησκευτικό προσκύνημα στη Συρία, μόλις μερικές ημέρες μετά την απαγωγή άλλης μιας ομάδας προσκυνητών από ενόπλους.

"Το λεωφορείο βρισκόταν καθ' οδόν. . . προς την Δαμασκό όταν δέχθηκε επίθεση από ομάδα ενόπλων και οι 11 από τους 35 επιβάτες του απήχθησαν", φέρεται να δήλωσε ένας ιερωμένος αρμόδιος για θέματα που άπτονται θρησκευτικού χαρακτήρα ταξιδιών στο Ιράν, ο Μασούντ Αχαβάν. "Οι απαχθέντες μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ καταδίκασε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την "αδικαιολόγητη" και κάλεσε τις αρχές της Συρίας να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των απαχθέντων πολιτών της χώρας του.

Πέντε ιρανοί τεχνικοί είχαν απαχθεί στην πόλη Χομς τον Δεκέμβριο. Η Τεχεράνη είχε ζητήσει την απελευθέρωσή τους.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ