Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Kι-μουν κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να συμβάλει στη «δημιουργία μιας θετικής δυναμικής» με τους Παλαιστίνιους ώστε να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, κατά τη συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες. «Ελπίζω ότι οι συνομιλίες αυτές μπορούν να συνεχιστούν. Μίλησα με τον πρόεδρο Πέρες για τους τρόπους με τους οποίους ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα μπορούν να υποστηρίξουν τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο Μπαν αναφερόμενος στις συναντήσεις στην Ιορδανία μεταξύ των αντιπροσωπειών των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων που ολοκληρώθηκαν στις 25 Ιανουαρίου χωρίς κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

«Η συνεργασία του Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία θετικής δυναμικής», είπε ο Μπαν μετά τη συνάντηση με τον Πέρες.

Ο γενικός γραμματέας δήλωσε χθες βράδυ στο Αμάν στους δημοσιογράφους πως «ελπίζει να υπάρξει μια κίνηση καλής θέλησης από τις δύο πλευρές», επικαλούμενος κυρίως την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, το πάγωμα της οποίας ζητούν οι παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αρχίσαμε αλλά ακόμη δεν έχουμε βρει έναν καλό συνδυασμό που θα επιτρέψει τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Πέρες.

Ο Μπαν θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν στην Ιερουσαλήμ, ενώ κατόπιν θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.


Στο Αμάν ο Μπαν έγινε δεκτός χθες από τον βασιλιά Αμπντάλα και τον ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ