Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ τόνισε σήμερα πως έχει διαπιστώσει «μία λιγότερο αρνητική στάση» από την πλευρά της Ρωσίας κατά τη χθεσινοβραδινή σύνοδο στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία και εκτίμησε πως ο αριθμός των νεκρών στη μεσανατολική χώρα ανέρχεται στους 6.000 από την έναρξη της κρίσης. «Για πρώτη φορά, χωρίς να θέλω να δείξω υπερβάλλουσα αισιοδοξία, η στάση της Ρωσίας και των BRICS (σ.σ. Κίνα, Ινδία και Νότιος Αφρική--η Βραζιλία δεν είναι πλέον, από τον Ιανουάριο, μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) ήταν λιγότερο αρνητική», τόνισε ο Ζιπέ ενώπιον των γάλλων βουλευτών, αφήνοντας μία «χαραμάδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί μία απόφαση που θα στηρίζει το σχέδιο εξόδου από την κρίση που συνέταξε ο Αραβικός Σύνδεσμος. Το σχέδιο προβλέπει πολιτική λύση, με την παράδοση της εξουσίας από τον Μπασάρ αλ Άσαντ στον αντιπρόεδρο της Συρίας.
 

«Δυστυχώς έως σήμερα είχαμε εμποδιστεί στο ΣΑ από την απειλή του βέτο της Ρωσίας και την εχθρότητα των χωρών που αποκαλούμε BRICS», συνέχισε ο Ζιπέ.
 

«Συνεπώς πρόκειται να εργαστούμε εντατικά τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μία απόφαση που θα επιτρέψει κατόπιν στον Αραβικό Σύνδεσμο να επιδοθεί πλήρως στην εξεύρεση αυτής της λύσης. Μία χαραμάδα ελπίδας έχει ανοίξει», πρόσθεσε ο ίδιος.
 

Η 30η επέτειος του μακελειού της Χάμα φέρνει διαδηλώσεις
 

 Η συριακή αντιπολίτευση απηύθυνε κάλεσμα για μαζικές διαδηλώσεις το επόμενο διήμερο σε όλη την επικράτεια της χώρας για την 30η επέτειο από τη σφαγή στην πόλη Χάμα, στα κεντρικά της χώρας, που διαπράχθηκε από το καθεστώς το 1982και είχε προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

«Απευθύνουμε κάλεσμα για διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία στις 2 και 3 Φεβρουαρίου με την ευκαιρία της 30ής επετείου από τη σφαγή της Χάμα», τονίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους πολλές συριακές αντιπολιτευτικές οργανώσεις, μεταξύ τους και το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS).


Σκοπός μας είναι «να τονίσουμε την αλληλεγγύη μας με τα θύματα εκείνης της σφαγής, η οποία είχε αποσιωπηθεί επί 30 χρόνια και να επαναλάβουμε την βούλησή μας να ανατρέψουμε το υπάρχον καθεστώς», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
 

Η αντιπολίτευση ζητεί «να περάσουν από δίκη τα καθεστώτα του Χάφεζ αλ Άσαντ και του γιου του Μπασάρ εξαιτίας των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπράξει εναντίον του συριακού λαού».
 

«Η σιωπή του αραβικού κόσμου και της διεθνούς κοινότητας απέναντι στα εγκλήματα του Χάφεζ αλ Άσαντ και της κλίκας τους πριν 30 χρόνια είναι κατά μεγάλο ποσοστό υπεύθυνη για τη συνέχιση των καθημερινών εγκλημάτων και των ωμοτήτων που διαπράττονται από τον Μπασάρ και τα οποία είδε και γνωρίζει», ο κόσμος ολόκληρος, τονίζεται στο ίδιο κείμενο.
 

Η πόλη της Χάμα αποτελεί σύμβολο για τη μάχη κατά του καθεστώτος της φατρίας των Άσαντ, μετά την αιματηρή καταστολή το 1982 μίας στάσης του εκτός νόμου κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων κατά του Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του νυν προέδρου.
 

Την ίδια στιγμή, οκτώ πολίτες βρήκαν σήμερα τον θάνατο από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χομς, ενώ 15 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις με αποστάτες στην ίδια πόλη, στο κέντρο της Συρίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
 

Οι οκτώ πολίτες βρήκαν τον θάνατο «σε πολλά προάστια της Χομς», ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στους λιποτάκτες και τον στρατό σημειώθηκαν στο προάστιο Μπουστάν αλ Ντιουάν, τονίζει η οργάνωση από την έδρα της στη Βρετανία.
 

Επιπλέον, τρία άτομα -ανάμεσά τους κι ένα παιδί- βρήκαν τον θάνατο από πυρά των δυνάμεων της τάξης σε κοινότητες στα περίχωρα της Δαμασκού, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά ελεύθερου σκοπευτή στο Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), προσθέτει η οργάνωση.
 

Το OSDH έκανε επίσης λόγο για λιποταξίες 50 στελεχών από τις τάξεις του στρατού, 30 εκ των οποίων στην επαρχία της Δαμασκού και 20 στο Ιντλίμπ.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS