Σχεδόν τέσσερις στους πέντε κατοίκους χωρών της Μέσης Ανατολής και ενός μέρους της Βόρειας Αφρικής έχουν θετική εικόνα για την Τουρκία, ενώ τρεις στους πέντε τη θεωρούν χώρα πρότυπο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του τουρκικού ινστιτούτου έρευνας TESEV. Με 78% των θετικών και πολύ θετικών αξιολογήσεων, η Τουρκία κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των χωρών που χαίρουν της μεγαλύτερης εκτίμησης στην περιοχή αυτή, σε έναν κατάλογο 19 χωρών που περιλαμβάνει και άλλες δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία (64% των θετικών απόψεων), παγκόσμιες όπως οι ΗΠΑ (33%) και πιο κοντινές, όπως η Γαλλία (46%).

Η έρευνα διεξήχθη από το τουρκικό Ίδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών (TESEV) μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου σε δείγμα 2.323 ερωτηθέντων σε 16 χώρες, σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Τυνησία μέχρι το Ιράν.

Η Τουρκία αναδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε χώρες όπως η Λιβύη (93%), η Τυνησία (91%), η Αίγυπτος (86%). Στα Παλαιστινιακά Εδάφη το ποσοστό ανέρχεται σε 89% λόγω της υποστήριξης του παλαιστινιακού ζητήματος από τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σχεδόν το 77% των ερωτηθέντων κρίνει θετική την επιρροή της Τουρκίας στην ειρήνη στην περιοχή και το 61% εκτιμά ότι η Τουρκία συνιστά ένα πρότυπο για τη Μέση Ανατολή όσον αφορά το δημοκρατικό καθεστώς της (32%), την οικονομία της (25%), τη μουσουλμανική της ταυτότητα (23%) και τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας (17%).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ