Τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Ζέλικο Κόμσιτς, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και οι πρόεδροι της Σερβίας και της Κροατίας, Μπόρις Τάντις και Ίβο Γιοσίποβιτς, συναντώνται αύριο στο χειμερινό θέρετρο Γιαχόρινα, κοντά στο Σαράγεβο, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τις τρεις χώρες και να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας. Η προηγούμενη τριμερής συνάντηση διεξήχθη τον Ιούλιο του 2011 στα νησιά Μπριόνι της Κροατίας, με θέμα τη συνεργασία των τριών χωρών στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ και τις δυνατότητες ισχυρότερης διασύνδεσης των οικονομιών τους.

Στην αυριανή συνάντηση, ο κ. Γιοσίποβιτς θα προτείνει διευκόλυνση της διαδικασίας εκδίκασης εγκλημάτων πολέμου με την επίτευξη διεθνούς συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι διμερής ή τριμερής και θα καθορίζει ότι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου θα δικάζονται στις χώρες υπηκοότητάς τους.

Η φετινή συνάντηση διεξάγεται υπό σημαντικά αλλαγμένες πολιτικές συνθήκες, καθώς η Κροατία έχει εκλέξει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, η οποία στηρίζει περισσότερο τις περιφερειακές πρωτοβουλίες του κ. Γιοσίποβιτς.

Στόχος της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κροατίας είναι να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα της ποινικής δίωξης υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή, ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην υπόθεση του Τίχομιρ Πούρντα, ο οποίος στις αρχές του περασμένου έτους συνελήφθη στη Βοσνία με ένταλμα σύλληψης της Σερβίας.

Η διεθνής συμφωνία, όπως εκτιμούν στελέχη της προεδρίας της Κροατίας, μπορεί να θεωρηθεί η σωστή εναλλακτική λύση στον αμφιλεγόμενο νόμο για την ακύρωση συγκεκριμένων νομικών αποφάσεων των δικαστικών οργάνων του πρώην Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού, της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, που υιοθετήθηκε τις τελευταίες μέρες της κυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού Γιάντρανκα Κόσορ.

Αν και οι άτυπες τριμερείς συναντήσεις στη νοτιανατολική Ευρώπη αποτέλεσαν τα τελευταία χρόνια έναν από τους πιο προσφιλείς τρόπους για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τη σταθερότητα στην περιοχή οι τακτικές συναντήσεις των εκπροσώπων της Σερβίας της Κροατίας και της Βοσνίας είναι πολύ πιο σημαντικές.

Ο διευθυντής του Κέντρου για την Περιφερειοποίηση και συμπρόεδρος της Πρωτοβουλίας Ίγκμαν, Αλεξάνταρ Πόποβ δήλωσε ότι οι τριμερείς επαφές είναι σημαντικές για την επιβίωση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ως λειτουργικού κράτους, με δεδομένο ότι η Σερβία και η Κροατία έχουν υπογράψει και είναι εγγυήτριες της Συμφωνίας του Ντέιτον, αλλά και μητρικές χώρες των δύο από τους τρεις συστατικούς λαούς της Βοσνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ