Ο Πανξατόνι Φιλ, η μαρμότα-«μετεωρολόγος», βγήκε από τη φωλιά της στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και είδε τη σκιά της, προβλέποντας έτσι ότι ο χειμώνας θα διαρκέσει άλλες έξι εβδομάδες.

Η μαρμότα έκανε την εμφάνισή της μπροστά σε ένα πλήθος 18.000 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης της πολιτείας Τομ Κόρμπετ, που συγκεντρώθηκαν στην πόλη Πανξατόνι για τη γιορτή αυτή που οργανώνεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

«Ο Φιλ ανήγγειλε, αντικρίζοντας το πλήθος, ότι βλέπει πολλές σκιές», είπε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης της Μαρμότας, Μάικ Τζόνστον.

Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν στην «πρόβλεψη» με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές.

Η παράδοση λέει ότι αν η μαρμότα βγει από τη φωλιά της στις 2 Φεβρουαρίου και δει τη σκιά της, ο χειμώνας θα συνεχιστεί για άλλες έξι εβδομάδες. Στη δυτική Πενσυλβάνια οι κάτοικοι βασίζονται στις «προβλέψεις» που κάνουν οι μαρμότες για τον καιρό από το 1887.

«Η εκδήλωση αυτή έβαλε το Πανξατόνι στο χάρτη», είπε μία παριστάμενη και πρόσθεσε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια πραγματικά απογειώθηκε. Είναι το γεγονός της πόλης και στηρίζει την τοπική οικονομία».

Ο κυβερνήτης Κόρμπετ πάντως εμφανίστηκε απογοητευμένος με την «πρόβλεψη». Ήλπιζε, όπως είπε, ότι ο Φιλ θα έφερνε την άνοιξη νωρίτερα από το κανονικό, έτσι ώστε η Πολιτεία δεν θα ξοδέψει χρήματα για ειδικό αλάτι και για αποχιονισμό των δρόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr