Τα κομμάτια πάγου στα νερά του Δούναβη, στη Βουλγαρία, έχουν καλύψει σχεδόν το 60% της επιφάνειας του ποταμού, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοΐα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, σήμερα, ο επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης για την εκμετάλλευση και τη συντήρηση του Δούναβη Παβλίν Τσόνεφ. Ο πάγος έχει καλύψει την επιφάνεια του ποταμού κατά 10% στο Σβιστόφ, κατά 50% στο Τουτρακάν και κατά 60% στις περιοχές Ρούσε και Σίλιστρα. Ο κ. Τσόνεφ δήλωσε πως δεν αποκλείεται να ζητηθεί βοήθεια από τη Ρουμανία για αποστολή ενός παγοθραυστικού πλοίου προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της ναυσιπλοΐας στον ποταμό.

Οι χθεσινές ισχυρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου ήταν απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Κλειστά έμειναν και πολλά σχολεία (περίπου 1070) εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στην πρωτεύουσα, Σόφια, 85 άστεγοι πέρασαν τη νύχτα σε προσωρινούς ξενώνες φιλοξενίας.

Η θερμοκρασία στην πόλη Ρούσε, σήμερα το πρωί, ήταν -12 βαθμοί Κελσίου.

Ρουμανία

«Κίτρινο συναγερμό» έχουν κηρύξει από σήμερα και για ένα τριήμερο οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Ρουμανία, καθώς αναμένονται στο σύνολο σχεδόν της ρουμανικής επικράτειας έντονες χιονοπτώσεις και πολύ ισχυροί άνεμοι.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουμανίας προειδοποιεί ότι στις ορεινές περιοχές το χιόνι θα ξεπεράσει τα 20 εκατοστά.

Σερβία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί 16 επαρχίες στη Σερβία, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" αξιωματούχος του Κέντρου Εκτάκτων Καταστάσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

Χιονίζει σε όλη σχεδόν τη σερβική επικράτεια, ενώ τα σχολεία στο Ντεσπότοβατς στην κεντρική Σερβία θα παραμείνουν κλειστά ως τις 10 Φεβρουαρίου, καθώς και στις περιοχές Λιουμπόβιγια και Κρούπανι στη δυτική Σερβία. Κλειστές είναι και μικρές σχολικές ομάδες στις ορεινές περιοχές.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο κεντρικό οδικό δίκτυο, ενώ η χθεσινή νύχτα κύλησε μάλλον ήσυχα, χωρίς να αναφερθούν νέοι θάνατοι από κρυοπαγήματα. Συνολικά έξι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σερβία από τότε που ξεκίνησαν τα προβλήματα με την κακοκαιρία.
Συνολικά 6 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Σερβία από τότε που ξεκίνησε το δριμύ ψύχος και άλλα 8 στη Ρουμανία, σύμφωνα με τον τελευταίο (χθεσινό) απολογισμό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

101 νεκροί από το ψύχος στην Ουκρανία

Εκατόν ένας άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κύμα ψύχους που πλήττει από τις 27 Ιανουαρίου την Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

"Στη διάρκεια της περιόδου του πολύ μεγάλου ψύχους, έχασαν τη ζωή τους 101 πρόσωπα, 11 από τα οποία στο νοσοκομείο, ενώ 64 βρέθηκαν στο δρόμο και 26 στην κατοικία τους", ανακοίνωσε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν από τις 27 Ιανουαρίου ως τις 3 Φεβρουαρίου. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν άστεγοι. Εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσηλευθεί για κρυοπαγήματα και υποθερμία. 

Το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί έφτασαν τους 38. Η Ουκρανία περνάει τον πιο ψυχρό χειμώνα των έξι τελευταίων ετών. Στη διάρκεια της νύχτας, οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από τους 33 βαθμούς υπό το μηδέν. 

Από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοινώθηκε εξάλλου πως οι θερμοκρασίες δεν πρόκειται να ανέβουν άμεσα. Τη νύκτα θα κυμαίνονται από 25 ως 30 βαθμούς υπό το μηδέν και την ημέρα από 16 ως 21 βαθμούς υπό το μηδέν.

Πολωνία: 8 νεκροί 

Στην Πολωνία το ψύχος στοίχισε τη ζωή σε άλλους οκτώ ανθρώπους κατά τις τελευταίες 24 ώρες. Οι θερμοκρασίες στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας έπεσαν στους 35 βαθμούς υπό το μηδέν. 

Τα περισσότερα από τα θύματα είναι άστεγοι. Συνολικά από την αρχή του κύματος ψύχους, πριν από οκτώ ημέρες, 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Πολωνία από υποθερμία, σύμφωνα με την αστυνομία.  Από το Νοέμβριο, το ψύχος έχει προκαλέσει στη χώρα αυτή το θάνατο συνολικά 75 ανθρώπων. Πέρυσι οι χαμηλές θερμοκρασίες στην Πολωνία είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 212 ανθρώπους.

Ρωσία

Στη Ρωσία, όπου οι θερμοκρασίες φλερτάρουν σήμερα στη Μόσχα με τους 25 βαθμούς υπό το μηδέν και πλησιάζουν τους -50 στη Γιακουτία (ανατολική Σιβηρία), οι αρχές ανακοίνωσαν πως από την 1η Ιανουαρίου 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σ' όλη τη χώρα εξαιτίας του ψύχους. Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ