Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίστηκε η κατάσταση λιμού στη Σομαλία, που είχε κηρυχθεί πριν από έξι μήνες, προειδοποίησαν όμως πως η χώρα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.    Ο ΟΗΕ κήρυξε τον περασμένο Ιούλιο κατάσταση λιμού σε δύο περιοχές της νότιας Σομαλίας και τον Σεπτέμβριο σε άλλες τέσσερις. Αρχικά 750.000 άνθρωποι απειλούνταν με λιμοκτονία, αλλά ο αριθμός αυτός μειώθηκε στις 250.000  
   
Περισσότεροι από το ένα τρίτο των κατοίκων της χώρας εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Μονάδα Ανάλυσης της Επισιτιστικής Ασφάλειας στη Σομαλία (FSNAU) και του Αμερικανικού Δικτύου Έγκαιρης Προειδοποίησης για την Πείνα (FEWS NET).  
   
"Η σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε συνδυασμό με την εξαιρετική συγκομιδή συνέβαλαν στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης", προστίθεται στην ανακοίνωση.  
   
Τρεις περιοχές παραμένουν σε κατάσταση λιμού: η περιοχή της Μέσης Σαμπέλ (νότια Σομαλία), το Αφγκόγε, ο μεγαλύτερος καταυλισμός εκτοπισμένων στον κόσμο και οι καταυλισμοί που βρίσκονται στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου. Όμως η κατάσταση εκεί έχει βελτιωθεί και οι ζώνες αυτές έχουν περάσει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  
   
Πάντως, ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί.   
   
"Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί", τόνισε ο Ζοζέ Γκρατσιάνο ντα Σίλβα, γενικός διευθυντής του FAO. "Ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί είναι να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και να υπάρχουν συντονισμένες μακρόχρονες ενέργειες που θα ενισχύσουν τις αντοχές του πληθυσμού", υπογράμμισε.   
   
Η Σομαλία επλήγη από την τρομακτική ξηρασία, όπως και οι άλλες χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Η επισιτιστική κατάσταση επιδεινώθηκε από τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις του 20ετούς εμφυλίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ