Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργήσει οι δριμείες καιρικές συνθήκες στη Ρωσία, όμως οι χώρες της Ευρώπης έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν έναν μήνα βασιζόμενες στα υπάρχοντα αποθέματά τους, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν πληγεί έμμεσα από τον σκληρό ρωσικό χειμώνα: η Πολωνία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, ανακοίνωσε η αρμόδια ευρωπαία εκπρόσωπος για θέματα Ενέργειας της Επιτροπής Μαρλένε Χόλτσνερ.

«Μολαταύτα, όλες οι χώρες έχουν δηλώσει πως δεν έχει παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη», τόνισε η ίδια.

Η μείωση της τροφοδοσίας έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή στη Ιταλία, όπου οι παρεχόμενες ποσότητες μειώθηκαν κατά 24%, και στην Αυστρία, με μία ελάττωση 30%. Η Ιταλία εισάγει το 30% του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία.

Η Ρωσία εξήγησε ότι έχει «ανάγκη από περισσότερο φυσικό αέριο εξαιτίας του κύματος ψύχους» και πως «τα συμβόλαια μεταξύ της Gazprom και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων προβλέπουν τη δυνατότητα ευελιξίας» σε παρόμοιες περιπτώσεις, δήλωσε η Χόλτσνερ.

Μπορεί η Επιτροπή να μην έχει κάνει κάποια αναγωγή μεταξύ της μείωσης των εξαγωγών φυσικού αερίου με την γνωστή διαμάχη ανάμεσα στην Gazprom και την Ουκρανία, όμως παραδέχεται πως «η Ρωσία δεν έχει αποσαφηνίσει όλες τις λεπτομέρειες», όπως τόνισε η εκπρόσωπος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το συντονιστικό όργανο για το φυσικό αέριο, στο οποίο συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων, οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι των αγωγών φυσικού αερίου. Η σχετική επιστολή τους απεστάλη σήμερα στις 12:30 τοπική ώρα (13:30, ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η εκπρόσωπος. Οι επαφές με τη Ρωσία προς το παρόν περιορίζονται στο επίπεδο πρέσβεως της Μόσχας στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι το κύμα ψύχους στην Ευρώπη, με θερμοκρασίες ιδιαίτερα χαμηλές, προβλέπεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες ακόμη, η κατανάλωση σε ορισμένες χώρες -όπως χθες βράδυ στο Βέλγιο- έχει ξεπεράσει τα έως τώρα υψηλότερα επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ