Σφοδρές πολεμικές ξέσπασαν στη Ρώμη μετά την χθεσινή χιονόπτωση που σημειώθηκε στην Ρώμη. Ο δήμαρχος της πόλης, Τζάνι Αλεμάνο, είχε υποσχεθεί τη χρήση χιλίων πεντακοσίων οχημάτων και δυο χιλιάδων πεντακοσίων ανδρών, για τον καθαρισμό των δρόμων και των πεζοδρομίων. Μέχρι αργά χθες βράδυ, όμως, δεν είχε πιάσει δουλειά κανείς.    Τα λεωφορεία γύρισαν στα πάρκιγκ και οι οδηγοί ζήτησαν από τους επιβάτες να κατέβουν. Στον κεντρικό σταθμό της Ρώμης, Τέρμινι, από είκοσι αποβάθρες, είναι ανοικτές μόνον οι έξι. Πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους στις οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην πρωτεύουσα και να συνεχίσουν με τα πόδια. Ο δήμαρχος Αλεμάνο, δηλώνει τώρα ότι "η υπηρεσία μετεωρολογικών προβλέψεων δεν είχε δώσει επαρκή στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το εξαιρετικά έντονο κύμα κακοκαιρίας".   

Ο υπεύθυνος, όμως, της πολιτικής προστασίας, Φρανκο Γκαμπριέλι του απαντά ότι "όλοι γνώριζαν πολύ καλά τι θα συνέβαινε, αφού οι μετεωρολογικές προβλέψεις, άλλωστε, δημοσιεύονται και στον ιστότοπο του δήμου της Αιώνιας Πόλης". Πολλοί Ρωμαίοι, μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, δεν κρύβουν την οργή τους για τους χειρισμούς του δημάρχου τους.   

Πάνω από εκατό επιβάτες, έμειναν εγκλωβισμένοι επί δώδεκα ώρες σε τραίνο, λίγο έξω από την ιταλική πρωτεύουσα, χωρίς θέρμανση. Με εντολή του δημάρχου, που εκδόθηκε αργά χθες βράδυ, η κυκλοφορία, στους δρόμους της Ρώμης, επιτρέπεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι λιγοστοί, όμως, οδηγοί που κυκλοφορούν με τα ΙΧ, στην πλειοψηφία τους, δεν τις έχουν προμηθευθεί.  

Ο Αλεμάνο ζήτησε από τηλεοράσεως, σε όσους πολίτες μπορούν, να προσφέρουν εθελοντικά την βοήθειά τους για να μπορέσει να καθαριστεί η πόλη, μέχρι το βράδυ.   

Μια γυναίκα έχασε την ζωή της έξω από την πόλη Αβελίνο, της νότιας Ιταλίας, όταν η οροφή του θερμοκηπίου της, υποχώρησε υπό την πίεση του χιονιού και την καταπλάκωσε. 
 
Πριν λίγο, άρχισε να χιονίζει και στην Νάπολη, στην κεντρική πλατεία Ντάντε αλλά και στην πιο περιφερειακή περιοχή του Καμάλντολι.   

 Στιγμές μεγάλης ανησυχίας, τέλος, έζησαν χθες βράδυ οι επιβάτες του φέρυ -μποτ Sharden της εταιρίας Tirrenia. Μόλις σάλπαρε από το λιμάνι της Τσιβιταβέκια (πενήντα χιλιόμετρα από την Ρώμη) με προορισμό την Σαρδηνία, εξαιτίας της θαλασσοταραχής και των ισχυρών ανέμων προσέκρουσε στην αποβάθρα. Δημιουργήθηκε οπή μήκους τριάντα μέτρων. Οι εκατόν δέκα επιβάτες μεταφέρθηκαν αμέσως σε άλλο πλοίο, όπου και παρέμειναν μέχρι σήμερα το πρωί, όταν τους ζητήθηκε να αποφασίσουν αν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή να επιστρέψουν στην Ρώμη. 


πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ