Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας για τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, όπως προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις Φάταχ και Χαμάς στο Κατάρ, ενώ αξιωματούχος της Φάταχ είπε ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί στις 18 Φεβρουαρίου στο Κάιρο. «Η τελική ανακοίνωση του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης υπό τον Αμπάς θα γίνει στις 18 του μηνός στο Κάιρο, κατά τη συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), στην οποία θα μετέχουν όλα τα παλαιστινιακά κινήματα, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ», είπε ο Ατζαμ αλ-Αχμαντ.
   
Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ παρουσία του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπεν Χαλίφα Αλ-Θάνι στη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε απευθείας από το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα του Κατάρ.

   
«Η διακήρυξη της Ντόχας» προβλέπει «το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας από τεχνοκράτες και ανεξάρτητες προσωπικότητες υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς», η οποία θα διευκολύνει τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών και θα αρχίσει τα έργα ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο δεν διευκρινίζει την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το Μάιο, καθώς η παλαιστινιακή εκλογική επιτροπή δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία τους. 

Τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάιο προέβλεπε η συμφωνία συμφιλίωσης που υπέγραψαν στο Κάιρο οι Φάταχ και Χαμάς τον Απρίλιο του 2011. Η συμφωνία αυτή που υπογράφηκε από το σύνολο των παλαιστινιακών κινημάτων στις 3 Μαΐου του 2011, επί μήνες παρέμενε νεκρό γράμμα.

    
Οι Παλαιστίνιοι θέλουμε την ενότητα και θα προχωρήσουμε μπροστά για να «αντισταθούμε στον εχθρό (Ισραήλ) και να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους», πρόσθεσε. 
  
Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε ότι «η απομάκρυνση του (πρωθυπουργού) Σαλάμ Φαγιάντ δεν θα διευκολύνει τις σχέσεις μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των δωρητριών χωρών». Ο Μαχμούντ Αμπάς θα αντικαταστήσει τον πρωθυπουργό Φαγιάντ, ενώ δεν είναι σαφές αν ο Φαγιάντ θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ