Η Κίνα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον ότι παρέχει προστασία στο καθεστώς της Δαμασκού, μετά την προβολή του βέτο της σε σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τις θηριωδίες του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.  «Δεν προστατεύουμε κανέναν. Υπερασπιζόμαστε τη δικαιοσύνη για τη συριακή υπόθεση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Γουεϊμίν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για τη στάση που τήρησαν η Κίνα και η Ρωσία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή.

Η Κίνα «δεν αποδέχεται τις κατηγορίες» των Ηνωμένων Πολιτειών για το σινο-ρωσικό βέτο για τη Συρία, δήλωσε ο Λιου Γουεϊμίν, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με τις οποίες «οι χώρες που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου φέρουν ακέραια την ευθύνη για την προστασία του καθεστώτος της Δαμασκού».

Η Κίνα έκανε την εξίσωση ανάμεσα στο καθεστώς της Δαμασκού και τους αντικαθεστωτικούς και ζήτησε από «όλες τις πλευρές να τερματίσουν τη βία».

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Αραβικού Συνδέσμου για την πολιτική διευθέτηση της συριακής υπόθεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δυστυχώς, οι υποστηρικτές του σχεδίου απόφασης άσκησαν πιέσεις για την ψήφισή του τη στιγμή που παρέμεναν οι διαφωνίες", συνέχισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι αυτού του είδους οι πρακτικές δεν βοηθούν στη διατήρηση της ενότητας και του κύρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ούτε στην επίλυση του θέματος. Κατά συνέπεια, η Κίνα καταψήφισε το σχέδιο».

Ωστόσο έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τη διεθνή κοινότητα "για να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του συριακού προβλήματος", χωρίς να διευκρινίσει τους τρόπους με τους οποίους θεωρεί ότι θα γίνει αυτό.

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, επί του οποίου βασίσθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τον τερματισμό της βίας και την μεταβίβαση στης εξουσίας του Μπασάρ αλ Ασαντ στον αντιπρόεδρο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την συριακή αντιπολίτευση.

«Αυτό που συνέβη χθες στα Ηνωμένα Εθνη ήταν μία παρωδία», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, εκφράζοντας τους φόβους της για το ξέσπασμα άγριου εμφυλίου πολέμου.

«Πολλοί Σύροι που δέχονται επίθεση από την ίδια την κυβέρνησή τους αποφάσισαν να αμυνθούν, ως ανεμένετο», εξήγησε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ