Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι επανέλαβε την ετοιμότητα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, αλλά αποσαφήνισε ότι θέμα των συνομιλιών μπορεί να είναι μόνον η αναγνώριση του Κοσόβου. Ο πρόεδρος της Σερβίας κατά την παραμονή του την περασμένη εβδομάδα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου συμμετείχε σε τριμερή συνάντηση με την τριμερή προεδρία της Βοσνίας και τον ομόλογό του της Κροατίας, είπε ότι θα συζητούσε με τον κ. Θάτσι, υπό τον όρο η συζήτηση να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και να μην αφορά το θέμα της κρατικής υπόστασης του Κοσόβου.

Ο κ. Τάντιτς ανέφερε ότι σε ενδεχόμενη συνάντηση με τον κ. Θάτσι θα παρουσίαζε το σχέδιό του για ειδικό καθεστώς στο βόρειο Κόσοβο και ότι αντικείμενο των συνομιλιών θα μπορούσε να αποτελέσει και κάποιο άλλο σχέδιο για το βορρά.

Ο κ. Θάτσι, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εξπρές» της Πρίστινας, διευκρίνισε ότι σε πιθανή συνάντηση με τον κ. Τάντιτς θα συζητούσε μόνο για την αμοιβαία αναγνώριση.

Τα υπόλοιπα ζητήματα και προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διακρατικών σχέσεων, όπως και με τις άλλες γειτονικές χώρες, πρόσθεσε ο κ. Θάτσι.

«Η συνάντηση αυτή θα ήταν προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.


Ανέφερε ακόμη ότι η ενδεχόμενη συνάντηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως μάχη «στην οποία κάποιος από τους δύο μας, ή μία από τις χώρες μας θα νικήσει, επειδή η μάχη τερματίστηκε τον Ιούνιο του 1999 και το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο».

Το ενδεχόμενο διεξαγωγής συνάντησης των κ.κ. Θάτσι και Τάντιτς βρέθηκε στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού του Κοσόβου ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας, με δεδομένο ότι κάποτε είχε συναντήσεις μαζί του στη Βιέννη, στη διάρκεια των πρώτων διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ