Τριάντα άνθρωποι --δήμαρχοι, πολίτες και υπάλληλοι των τοπικών υπηρεσιών της βορειοανατολικής Ουγγαρίας-- ξεκίνησαν σήμερα μέσα στο τσουχτερό κρύο μία μακρά πορεία περίπου 200 χιλιομέτρων με σκοπό να προβάλουν τη δυστυχία των κατοίκων της περιοχής τους.   Η πορεία, της οποίας οι συμμετέχοντες προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (MSZP), ξεκίνησε από την πόλη Μίσκολτς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας και πρώην βιομηχανικό κέντρο επί σοσιαλιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.  

Παρά τις σιβηρικές θερμοκρασίες, που έπεσαν στους -20 βαθμούς Κελσίου σήμερα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με στόχο να φτάσουν στη Βουδαπέστη την ερχόμενη Δευτέρα, όπου επιθυμούν να διαμαρτυρηθούν έξω από το κοινοβούλιο.  

Οι κάτοικοι της περιοχής του βορειοανατολικού Μπορσόντ χρειάζονται τρία πράγματα: "ψωμί, εργασία και ένα δίκαιο μισθό", φώναζαν οι διαδηλωτές.  

Η ανεργία έχει φτάσει στο 22,5% του ενεργού πληθυσμού στην περιοχή, το υψηλότερο ποσοστό της χώρας.   

"Οι διαδηλωτές θα σταματήσουν το μεσημέρι για ένα ζεστό γεύμα σε μια σχολική καντίνα και θα κοιμηθούν στα ζεστά σε σχολεία ή σε γραφεία του MSZP αλλά σε καμία περίπτωση σε ξενοδοχείο" δήλωσε ο Αντράς Λούκακς, ένας από τους διοργανωτές της πορείας, στην οποία επίσης συμμετέχει ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Ίστβαν Ουτζχέλι.  
 

πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ