Ένας άγνωστος αριθμός δημοσιογράφων freelance που εργάζονται για την περσική υπηρεσία του BBC στο Ιράν ενδέχεται να έχουν συλληφθεί, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό πρακτορείο Mehr. Μία επίσημη πηγή που δεν θέλησε να κατονομαστεί δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι συλληφθέντες συνέλεγαν πληροφορίες για τις μεταδόσεις του BBC στα φαρσί και προέτρεπαν ιρανούς δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους και να εργαστούν για το τηλεοπτικό δίκτυο στη Βρετανία.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι  «διέπραξαν πολλά εγκλήματα ασφαλείας» και θα δικαστούν σύντομα, όπως επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η ιρανική κυβέρνηση κατηγορεί το BBC ότι μεταδίδει «αντεπαναστατικά προγράμματα» για να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Η υπηρεσία στη γλώσσα φαρσί του τηλεοπτικού δικτύου είναι απαγορευμένη στο Ιράν, αλλά είναι προσβάσιμη μέσω παράνομων δορυφορικών δεκτών.

Πολλοί ιρανοί δημιουργοί ντοκιμαντέρ είχαν συλληφθεί πέρυσι επειδή συνεργάζονταν με το BBC και επειδή τα ντοκιμαντέρ τους μεταδόθηκαν χωρίς να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές. Στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κατέβαλαν εγγύηση.

Το τμήμα ξένου Τύπου του ιρανικού υπουργείου Πολιτισμού έχει ζητήσει από τα ξένα μέσα στην Τεχεράνη να μην συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με την περσική υπηρεσία του BBC.
TAGS