current views are: 1

6 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση17:18

Πρόθυμοι να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη δουλειά οι μισοί εργαζόμενοι παγκοσμίως

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα σκέφτονταν σοβαρά να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα αν τους πρόσφεραν καλή δουλειά, καλύτερο μισθό και κίνητρα όπως εκμάθηση της γλώσσας ή ταξίδια στην πατρίδα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Δημοσίευση 17:18’
αρθρο-newpost

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα σκέφτονταν σοβαρά να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα αν τους πρόσφεραν καλή δουλειά, καλύτερο μισθό και κίνητρα όπως εκμάθηση της γλώσσας ή ταξίδια στην πατρίδα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα σκέφτονταν σοβαρά να μεταναστεύσουν σε μια άλλη χώρα αν τους πρόσφεραν καλή δουλειά, καλύτερο μισθό και κίνητρα όπως εκμάθηση της γλώσσας ή ταξίδια στην πατρίδα τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Καθώς η παγκόσμια οικονομία αγωνίζεται ακόμη να ανακάμψει, οι εργαζόμενοι σε Μεξικό, Βραζιλία, Ρωσία, Τουρκία και Ινδία φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αρπάξουν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν. Αντιθέτως, Σουηδοί, Αμερικανοί και Βέλγοι προτιμούν να μείνουν την πατρίδα τους, υποστηρίζεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos.

Περίπου δύο στους δέκα (20%) ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήταν πολύ πιθανό να μεταναστεύσουν για 2-3 χρόνια αν τους δοθεί αύξηση 10%. Άλλοι τρεις στους δέκα (30%) είπαν ότι είναι μια πιθανότητα την οποία θα μελετούσαν πολύ σοβαρά.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, «το μισό εργατικό δυναμικό σε 24 χώρες δηλώνει πρόθυμο να φύγει στο εξωτερικό», είπε η Κέρεν Γκότφριντ, διευθύντρια ερευνών της εταιρείας δημοσκοπήσεων, χαρακτηρίζοντας «τεράστιο» το ποσοστό.

«Αν λάβουμε υπόψη την αυξανόμενη παγκοσμιοποίηση του κόσμου μας και το ότι οι εργοδότες θεωρούν προσόν τη διεθνή εμπειρία, δεν αποτελεί έκπληξη που τόσο πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται» να φύγουν από την πατρίδα τους, εξήγησε.

Το βασικό κίνητρο για τους εργαζόμενους είναι ο υψηλότερος μισθός (σε ποσοστό 40%) και ακολουθούν οι καλύτερες συνθήκες ζωής, η προώθηση της καριέρας τους, η αναζήτηση της περιπέτειας και της αλλαγής. Πολύ σημαντικό κίνητρο θεωρούν επίσης να μπορέσουν να επιστρέψουν στην παλιά τους δουλειά μετά από διετή παραμονή στο εξωτερικό.

 Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανότερο να αρπάξουν τις ευκαιρίες είναι αφενός οι νέοι, ανύπανδροι άνδρες που έχουν χαμηλό εισόδημα και χαμηλή μόρφωση και αφετέρου τα ανώτερα στελέχη εταιρειών. «Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο ότι όταν είσαι νέος συνήθως δεν έχεις δημιουργήσει ακόμη οικογένεια», είπε η Γκότφριντ.

Οι λόγοι που επικαλέστηκαν όσοι «αρνήθηκαν» να μεταναστεύσουν, εκτός από το ότι θεωρούσαν «ανεπαρκή» την αύξηση που θα τους έδιναν, σχετίζονταν συχνά με τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αποκτήσει: το 30% είπε ότι δεν θέλει να αφήσει τους φίλους και την οικογένειά του.

Στην ερώτηση αν θα ήταν πρόθυμοι να μετακομίσουν σε μια άλλη πόλη για να εργαστούν, τρεις στους δέκα είπαν ότι είναι ανοιχτοί σε μια τέτοια πιθανότητα και περίπου τέσσερις στους δέκα (37%) ότι θα το σκέφτονταν σοβαρά.

Η Ipsos, που ανέλαβε την έρευνα για λογαριασμό του Καναδικού Συμβουλίου Μετεγκατάστασης Εργαζομένων, ρώτησε εργαζόμενους από την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα