Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Νασίντ των Μαλδίβων παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από εβδομάδες διαμαρτυριών που οδήγησαν σε μια ανταρσία των αστυνομικών, εν μέσω κατηγοριών ότι ο άνθρωπος που πιστώθηκε ότι έφερε τη δημοκρατία στα νησιά αυτά συμπεριφέρεται εξίσου δικτατορικά με τον προκάτοχό του.  Ο Νασίντ παρέδωσε την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μοχάμεντ Ουάχιντ Χάσαν Μανίκ, λέγοντας ότι αν παραμείνει στην εξουσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βία κατά του λαού του.  

«Παραιτούμαι επειδή δεν είμαι κάποιος που επιθυμεί να κυβερνά με χρήση βίας», δήλωσε σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Πιστεύω πως, αν η κυβέρνηση ήταν να παραμείνει στην εξουσία, θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσει βία που θα έβλαπτε πολλούς πολίτες. Θα είναι καλύτερα για τη χώρα στη σημερινή κατάσταση να παραιτηθώ. Δεν θέλω να διοικήσω τη χώρα με σιδηρά πυγμή. Παραιτούμαι».  
   
Το πρωί στρατιώτες έρριξαν δακρυγόνα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που πολιόρκησαν το αρχηγείο της Εθνικής Αμυντικής Δύναμης των Μαλδίβων στην Πλατεία Δημοκρατίας.  
   
Αργότερα πολλοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του προέδρου φωνάζοντας «Γκαγιούμ! Γκαγιούμ!», αναφερόμενοι στον προκάτοχό του, τον Μαουμούν Άμπντουλ Γκαγιούμ, που κυβέρνησε για 30 χρόνια.  
   
Ο Μοχάμεντ Νασίντ είχε φυλακιστεί πολλές φορές όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ανέλαβε στην εξουσία το 2008 για μια θητεία πέντε ετών υποσχόμενος ότι θα εκδημοκρατίσει πλήρως τη χώρα. Ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στο αρχιπέλαγος αυτό των 1.200 νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, που αποτελεί τουριστικό προορισμό για τις παραλίες του.
Συγκέντρωσε όμως τα πυρά της αντιπολίτευσης όταν συνελήφθη ένας δικαστής τον οποίο ο Νασίντ κατηγορούσε ότι ο Γκαγιούμ τον είχε "στην τσέπη" του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ