Οι νεκροί από το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Ιταλία έχουν φτάσει τους είκοσι πέντε. Το τελευταίο θύμα είναι μια άστεγη γυναίκα περίπου 50 ετών, η οποία έχασε την ζωή της από κρυοπληξία σε άλσος έξω από την πόλη Μόντζα, παρά την κινητοποίηση των εθελοντών που προσπαθούν να μεταφέρουν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας όσους περισσότερους άστεγους μπορούν.

Ο ιταλικός τύπος κάνει λόγο για «πολικές θερμοκρασίες», τις χαμηλότερες των τελευταίων 56 χρόνων. Στο Μιλάνο το θερμόμετρο άγγιξε τους -12 βαθμούς όπως και στην Αόστα, στα σύνορα με την Γαλλία. Στους -6° έφθασε η θερμοκρασία στη Λ' Άκουιλα, όπου οι σεισμόπληκτοι που ζουν στα προσωρινά ξύλινα σπίτια αντιμετωπίζουν σειρά σοβαρών προβλημάτων. Το ρεκόρ της χαμηλότερης θερμοκρασίας σημειώνεται έξω από την πόλη Σαβόνα, στην περιφέρεια της Λιγουρίας, με -21 βαθμούς. 

Οι ιταλικές αρχές έκαναν γνωστό ότι λόγω της αυξημένης κατανάλωσης των ημερών αυτών, από αύριο είναι πιθανό να περιορισθεί η παροχή φυσικού αερίου στις βιομηχανίες για να μπορέσει να συνεχισθεί η τροφοδότηση των νοικοκυριών.

Στη Ρώμη, στο μεταξύ, τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα, λόγω του πάγου που συνεχίζει να καλύπτει τα πεζοδρόμια σε πολλές περιφερειακές συνοικίες, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις κάνουν λόγο για νέες πιθανές, χιονοπτώσεις το σαββατοκύριακο. 


Σε αυτοκινητόδρομο της Απουλίας, στο ύψος της πόλης Φότζια, εκατοντάδες οδηγοί έχουν μείνει εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους. Αδυνατούν να προχωρήσουν, συνεχίζει να χιονίζει και η Πολιτική Προστασία έχει κινητοποιήσει ελικόπτερα για να προσπαθήσει να τους μεταφέρει σε ασφαλή περιοχή. Έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία σημειώνονται και στις μεγαλύτερες οδικές αρτηρίες των νότιων περιφερειών Καλάμπρια και Μπαζιλικάτα.

Στην κεντρική πόλη Ουρμπίνο, η πολιτική προστασία έχει ζητήσει και την αρωγή του στρατού για να μπορέσουν να καθαρίσουν από το χιόνι οι μεγαλύτεροι δρόμοι της πόλης. Στην Βενετία, τέλος, μεγάλο μέρος της λιμνοθάλασσας, έχει παγώσει, με τοπίο που αρχίζει να θυμίζει περισσότερο Βόρεια Θάλασσα, παρά Αδριατική. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ