Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση στη Γερμανία επέκρινε σήμερα την υποστήριξη που προσέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές για μια νέα θητεία. Ο ένας από τους ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD, αξιωματική αντιπολίτευση), ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτήρισε «μάλλον αξιολύπητη» την κοινή τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσαν χθες οι δύο συντηρητικοί ηγέτες.

«Δεν πιστεύω ότι αυτή η διπλή συνέντευξη βοήθησε αληθινά το γάλλο πρόεδρο στην εκστρατεία του», εξήγησε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί επιδαψίλευσαν πολιτικές κολακείες στους Γερμανούς και στους Γάλλους» αντί να θίξουν επί της ουσίας τα «επείγοντα ζητήματα»: «τη δημιουργία ανάπτυξης για να βγουν τα κράτη από το φαύλο κύκλο του χρέους», «το να δημιουργηθεί μια Ευρώπη πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Μπούντεσταγκ Γιούργκεν Τρίτιν εκτίμησε από την πλευρά του ότι υποστηρίζοντας έναν πρόεδρο ο οποίος «βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο» η Άνγκελα Μέρκελ πλήττει τις γαλλογερμανικές σχέσεις, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten.

Ο Τρίτιν τόνισε πως δίνοντας κοινή συνέντευξη με το Νικολά Σαρκοζί και ταυτόχρονα αρνούμενη να συναντηθεί με το σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, η κυρία Μέρκελ «υπερέβη» την ουδετερότητα που οφείλει να επιδεικνύει επίσημα ως καγκελάριος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι κατανοητό το πώς μια «διακυβερνητική διάσκεψη μπόρεσε να μετατραπεί σε μια εκδήλωση υποστήριξης σε μια προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα σε συντηρητικούς πολιτικούς [ηγέτες]».

«Υποστηρίζω τον Νικολά Σαρκοζί καθώς ανήκουμε σε φιλικά κόμματα», είπε η Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για το θέμα κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι μαζί με το Γάλλο πρόεδρο. "Είναι φυσιολογικό να στηρίζουμε τα φιλικά κόμματα", πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ