Τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ, τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef. Νέες κυρώσεις ετοιμάζει η Ε.Ε. "Γνωρίζει τις ευθύνες του ο αλ Άσαντ" διεμήνυσε ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Τουρκική πρωτοβουλία εξήγγειλε ο Ερντογάν.
"Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτουμε, ο Δεκέμβριος ήταν ο πιο βίαιος μήνας για τα παιδιά στη Συρία", δήλωσε η Μαρισί Μερκάδο, εκπρόσωπος της Unicef σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. Η Μερκάδο τόνισε ότι τουλάχιστον 400 παιδιά έχουν σκοτωθεί στους δέκα και πλέον μήνες της εξέγερσης και ότι τουλάχιστον 400 παιδιά τέθηκαν υπό κράτηση την ίδια περίοδο.

"Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παιδιά έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, έχουν βασανιστεί και υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια της κράτησής τους", δήλωσε η Μερκάδο. Η Unicef εκφράζει ανησυχίες κυρίως για την κατάσταση στη Χομς.

"Τις τελευταίες ημέρες ο ανελέητος βομβαρδισμός από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικιών της Χομς προκαλεί νέα δεινά στα παιδιά", τόνισε η εκπρόσωπος της Unicef. Σύμφωνα με τη Μερκάδο, η Unicef δεν έχει πρόσβαση στην πόλη αυτή και δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων.

Τουλάχιστον 15 άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, όπου τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν από ομάδα λιποτακτών, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα πως η Τουρκία θα αναλάβει μια "νέα διεθνή πρωτοβουλία" για τη Συρία μετά την αποτυχία να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια απόφαση με στόχο να τερματισθεί η αιματοχυσία σ' αυτή τη γειτονική χώρα.

Η Μόσχα θέλει να ζουν ειρηνικά οι αραβικές χώρες και ο σύρος πρόεδρος γνωρίζει τις ευθύνες του, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αρχίζοντας συνομιλίες στη Δαμασκό με τον Μπασάρ αλ-'Ασαντ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό πραγματοποιείται μετά το βέτο που άσκησαν Ρωσία και Κίνα στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυτικές και αραβικές χώρες, το οποίο καταδικάζει την καταστολή στη Συρία. Το ρώσο υπουργό υποδέχθηκαν χιλιάδες Σύροι που συγκεντρώθηκαν στη Δαμασκό για να "ευχαριστήσουν" τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται στην κατεύθυνση της επιβολής ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Συρίας και εκφράζουν την ελπίδα ότι θα έχουν καταλήξει ως την 27η Φεβρουαρίου, είπαν διπλωμάτες σήμερα.

Στις κυρώσεις της ΕΕ θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των πόρων της συριακής κεντρικής τράπεζας και η απαγόρευση των περισσότερων συναλλαγών με αυτή, είπαν οι πηγές αυτές. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν ακόμη την απαγόρευση της εισαγωγής και της εξαγωγής από και προς τη Συρία φωσφορικών αλάτων, διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων μετάλλων.

Η Γαλλία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως δεν έχει την πρόθεση να ανακαλέσει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της στη Συρία, επειδή θεωρεί πως είναι σημαντικό "να διατηρήσει επιτόπου εκπροσώπους" για να παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης.

Παράλληλα, η Ιταλία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της "για διαβουλεύσεις" μετά "τις απαράδεκτες βιαιότητες που διαπράχθηκαν από το καθεστώς της Δαμασκού", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ