Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οι υποστηρικτές του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά την άφιξή του στη Δαμασκό.  Ο κ. Λαβρόφ ζήτησε την επίλυση της κρίσης στη Συρία, βάσει του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για τη χώρα. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι έτοιμος να «ξεκινήσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στη Συρία».
 Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο κ. Λαβρόφ φέρεται να είπε στον αλ Άσαντ ότι «ο ηγέτης κάθε χώρας πρέπει να γνωρίζει το μερίδιο της ευθύνης του. Εσείς γνωρίζετε το δικό σας», σημειώνοντας ότι είναι συμφέρον όλων «να ζουν ειρηνικά οι αραβικές χώρες».

Υπενθυμίζεται ότι Ρωσία και Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δυτικές και αραβικές χώρες.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό, η Κίνα εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδώσει καρπούς και τάχθηκε «υπέρ μιας πολιτικής λύσης για τον τερματισμό της βίας στη Συρία», σημειώνοντας ότι σκοπεύει να στείλει απεσταλμένο στη χώρα.

Στο μεταξύ, τους πρεσβευτές τους στη Δαμασκό ανακάλεσαν το Παρίσι, η Ρώμη και η Ισπανία, λόγω των βιαιοτήτων του καθεστώτος Αλ Ασαντ.

Παρομοίως, ανακάλεσαν τους πρεσβευτές του οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Είχε προηγηθεί η ανάκληση του Βέλγου και του Βρετανού πρέσβη ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έκλεισαν την πρεσβείας τους στη Δαμασκό.

Παράλληλα, προς την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Συρίας κατευθύνονται τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιθανότατα, θα συμπεριλαμβάνεται το πάγωμα των πόρων της συριακής κεντρικής τράπεζας και η απαγόρευση των περισσότερων συναλλαγών με αυτή.

Την ίδια ώρα νέους βομβαρδισμούς στην πόλη Χομς, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ακτιβιστές και κατοίκους της πόλης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς έχασαν τη ζωή τους 95 άνθρωποι.

Πηγή: skai.gr

Σχετικό θέμα: Οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου αποπέμπουν τους σύρους πρεσβευτές