Οι αντάρτες του κινήματος FARC της Κολομβίας διαψεύδουν με σημερινό ανακοινωθέν τους ότι έχουν δρομολογήσει μία «τρομοκρατική εκστρατεία», έπειτα από τις δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που κόστισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα και τονίζουν πως στόχος τους είναι «οι δυνάμεις ασφαλείας» και όχι οι πολίτες. Την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, δύο επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα μπροστά από αστυνομικά τμήματα στις κοινότητες Τουμάκο και Βίγια Ρίκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, προκάλεσαν 15 νεκρούς, εκ των οποίων οι 11 ήσαν πολίτες, και πάνω από 100 τραυματίες και αποδόθηκαν από τις αρχές στο κίνημα FARC.

«Είναι απολύτως ψευδές πως οι FARC-EP έχουν δρομολογήσει μία τρομοκρατική εκστρατεία», τονίζει στην ιστοσελίδα του το παλαιότερο αντάρτικο κίνημα στη Νοτιοαμερικανική Ήπειρο, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, χωρίς ωστόσο στο κείμενό του να αναλαμβάνει, ή να αποποιείται, την ευθύνη για τις δύο εκρήξεις.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να απέχει τόσο από τις αξίες μας όσο οι αδιάκριτες πράξεις εναντίον του πληθυσμού. Οι μοναδικοί μας στρατιωτικοί στόχοι είναι οι ένοπλες δυνάμεις του Κολομβιανού κράτους και οι εγκληματικές ομάδες που βρίσκονται στην υπηρεσία του», τονίζεται στο κείμενο των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP).

Η κυβέρνηση κατηγορεί το κίνημα για τις δύο επιθέσεις, υποστηρίζοντας πως αυτή στο Τουμάκο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία μίας ομάδας πρώην παραστρατιωτικών (που στο παρελθόν ήσαν αντίπαλοι των ανταρτών) για να «υπερασπισθούν μία οδό εμπορίας ναρκωτικών» και ανακοίνωσε την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS