Η Ρωσία φοβάται ότι η σφοδρή κριτική που της ασκήθηκε με αφορμή το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα της Συρίας έχει ως στόχο να "δηλητηριάσει" τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο, όπως είπε ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν. Ο Ρώσος διπλωμάτης διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι είχε έντονη λογομαχία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Χάμεντ Μπεν Τζάσεμ Αλ-Τάνι, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, την περασμένη εβδομάδα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μόσχα ωστόσο εκφράζει φόβους ότι τέτοιες φήμες "θα χρησιμοποιηθούν ώστε να δηλητηριαστούν τεχνητά οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο", είπε ο Τσούρκιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. "Φαίνεται ότι κάποιος προσπαθεί απελπισμένα να μπει σφήνα ανάμεσα στη Ρωσία και τον αραβικό κόσμο", είπε, χωρίς να διευκρινίσει ποιον κατηγορεί. "Υπάρχει μια ρωσική παροιμία που λέει: μη φτύνεις στο πηγάδι απ' όπου μπορεί να χρειαστεί να αντλήσεις νερό", προειδοποίησε.

"Σημειώθηκαν ορισμένες υπερβολικές, κάποιες φορές προσβλητικές αντιδράσεις (στο ρωσικό βέτο) εκ μέρους των δυτικών συναδέλφων μας. Αναμφίβολα, έχουν τους λόγους τους όμως η δευτερεύουσα επίπτωση, ή ίσως ο στόχος ορισμένων από αυτές τις αντιδράσεις είναι να προκληθεί η εχθρότητα του αραβικού κόσμου απέναντι στη Ρωσία", τόνισε.

Στο Διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα πληροφορίες από μη κατονομαζόμενη πηγή που ανέφεραν ότι ο Τσούρκιν απείλησε τον πρωθυπουργό του Κατάρ, ο οποίος προεδρεύει στην υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Ο Τσούρκιν χαρακτήρισε τις φήμες αυτές "ανέντιμες και προβοκατόρικες".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ