Ομοσπονδιακό Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική απαγόρευση που έχει επιβάλει η πολιτεία της Καλιφόρνια -μέσω δημοψηφίσματος- στους γάμους των ομοφυλόφιλων.

Η απαγόρευση, που ανέτρεψε το «πράσινο φως» που είχε δοθεί στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου το 2008, συνοδεύτηκε από την πιο δαπανηρή εκστρατεία επί κοινωνικού ζητήματος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση του εφετείου περί αντισυνταγματικότητας οδηγεί πιθανότητα το ζήτημα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, που νομιμοποιήθηκε στην Καλιφόρνια το 2008, απαγορεύτηκε με την υιοθέτηση μέσω δημοψηφίσματος της «Πρότασης 8», η οποία ενσωματώθηκε στο Σύνταγμα της πολιτείας.

Η απόφαση του τριμελούς προεδρείου του Εφετείου (που υιοθετήθηκε από δύο ψήφους υπέρ και μία κατά) αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος «έβαλαν στο στόχαστρο μία μειονότητα και αφαίρεσαν ένα δικαίωμα», χωρίς να έχουν νόμιμο λόγο για να το πράξουν.

«Καταργούμε την Πρόταση 8» κατέληξαν οι δικαστές.

Το Κονέκτικατ, η Αϊόβα, η Μασαχουσέτη, το Νιου Χαμσάιρ, το Βερμόντ, η Νέα Υόρκη και η Ουάσιγκτον είναι οι πολιτείες που έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/in.gr