current views are: 1

8 Φεβρουαρίου 2012
Δημοσίευση09:10

Πραξικόπημα στις Μαλδίβες: Με ανάγκασαν να παραιτηθώ, δηλώνει ο πρόεδρος Νασίντ

Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ δήλωσε σήμερα πως αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, στη διάρκεια πραξικοπήματος. 

Δημοσίευση 09:10’
αρθρο-newpost

Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ δήλωσε σήμερα πως αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, στη διάρκεια πραξικοπήματος. 

Ο πρώην πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Νασίντ δήλωσε σήμερα πως αστυνομικοί και αξιωματικοί του στρατού τον ανάγκασαν να παραιτηθεί, στη διάρκεια πραξικοπήματος.  Σε συνέντευξή του από το Μαλέ, πρωτεύουσα της χώρας, ο 44χρονος Νασίντ τόνισε πως όταν έφτασε στην έδρα του στρατού, χθες Τρίτη, είδε ότι περίπου 18 αστυνομικοί και αξιωματικοί έλεγχαν τα κτίρια. «Μου είπαν πως αν δεν παραιτηθώ θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους. Το εξέλαβα ως απειλή», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήθελα να διαπραγματευτώ για τη ζωή αυτών που υπηρέτησαν την κυβέρνησή μου», πρόσθεσε. 

«Ζητώ από τον αρχιδικαστή να εξετάσει ποιος βρισκόταν πίσω απ’ αυτό το πραξικόπημα. Θα κάνουμε ό,τι καλυτερο μπορούμε για να επαναφέρουμε τη νόμιμη κυβέρνηση», τόνισε ο Νασίντ.

Ο Νασίντ είπε για τον αντιπρόεδρο του Μοχάμεντ Ουαχίντ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής της χώρας μετά το πραξικόπημα χθες Τρίτη, ότι «πάντα είχε την ιδέα να γίνει πρόεδρος και όταν του παρουσιάστηκε η ευκαιρία την…άρπαξε». 

Ο Ουασίντ, βουλευτής που έχει εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη, διέψευσε κάθε εμπλοκή του στο πραξικόπημα και δεσμεύτηκε ότι θα προστατεύσει το Κράτος Δικαίου στην πατρίδα του, σημαντικό τουριστικό προορισμό. 

Και ο στρατός διέψευσε πως ανέτρεψε τον Νασίντ. 

Στο μεταξύ, η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση 350.org, που επικεντρώνεται στη μάχη κατά της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Νασίντ βρίσκεται «σε κίνδυνο» και δημοσιοποίησε στον ιστότοπό της μια διακήρυξη υποστήριξης αυτού του «ήρωα του κλίματος».

Το δίκτυο, το οποίο μάχεται για μια δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπενθυμίζει πως «ο πρόεδρος Νασίντ ήταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης αυτής της χώρας» και πως «εκφραζόταν τακτικά υπέρ της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

«Πείτε το στους υπεύθυνους των χωρών σας: ανησυχούμε βαθιά μετά το πραξικόπημα που ανάγκασε (τον πρόεδρο) να εγκαταλείψει τη θέση του και τον έθεσε υπό επιτήρηση κατ’ οίκον», αναφέρει το δίκτυο. 

«Ο πρόεδρος Νασίντ έχει ανάγκη τη βοήθειά σας για την ασφάλειά του», προσθέτει το 350.org. «Χρησιμοποιήστε διπλωματικές πιέσεις σ’ αυτούς που οργάνωσαν αυτό το πραξικόπημα για να αποφευχθεί η βία και να επιτευχθεί μια ειρηνική και δημοκρατική λύση στη σύγκρουση αυτή». 

Σήμερα, χιλιάδες υποστηρικτές του Νασίντ συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Μαλέ, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του και άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες. Αστυνομία και στρατός απάντησαν με δακρυγόνα και χημικά, αναγκάζοντας το πλήθος να υποχωρήσει μακριά από την Πλατεία της Δημοκρατίας όπου είχε συγκεντρωθεί.

Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ


σχετικα αρθρα