Η στάθμη του ποταμού Έβρου έχει πέσει στη Βουλγαρία, αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μεταμορφώνουν σε πάγο το νερό στη μισοπλημμυρισμένη πόλη Σβίλεγκραντ, εμποδίζοντας τη σταδιακή επιστροφή του στην κοίτη του διασυνοριακού ποταμού.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα το πρωί στη δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ ο Βαλεντίν Αγγέλοφ, διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας καταβάλλει προσπάθειες για την απομάκρυνση και των τελευταίων κατοίκων από την καλυμμένη με ένα μέτρο θολό νερό συνοικία Γεμπρένα της πόλης, που απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Ορμένιο.

Κρύο και χιονοθύελλες κυριαρχούν σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της Βουλγαρίας, όπου οι βροχές και οι πλημμύρες σταμάτησαν μεν, αλλά το χιόνι και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες για σταδιακή εξομάλυνση της ζωής στο χωριό Μπίσερ και άλλες περιοχές, κυρίως στα νοτιοανατολικά, που "χτυπήθηκαν" από τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Χθες, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους τη σημερινή για τα 8 θύματα από την πλημμύρα στο Μπίσερ και άλλες περιοχές.

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στη χώρα ως το τέλος της εβδομάδας, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση του πολικού ψύχους ως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν ο υδράργυρος αναμένεται να κατέβει σε επίπεδα κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές.

Η κακοκαιρία έχει ακινητοποιήσει εδώ και δύο 24ωρα, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, πάρα πολλές νταλίκες, οι οποίες έχουν εγκλωβιστεί στους χιονισμένους και παγωμένους δρόμους και δεν έχουν άλλη λύση από το να κάνουν υπομονή μέχρι την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Λιλιάνα Παβλόβα, η απόφαση για την "απελευθέρωση" των παγιδευμένων από τον χειμώνα φορτηγών θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο, οπότε αναμένεται σταδιακή παύση των ισχυρών ανέμων και των χιονοπτώσεων.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλγαρίας, όλοι οι αυτοκινητόδρομοι στη χώρα είναι σε λειτουργία , αλλά απαιτούνται για τα αυτοκίνητα αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά λάστιχα.

Περισσότερο αισιόδοξος δηλώνει ο διευθυντής του αρμόδιου την οδική υποδομή της χώρας δημόσιου οργανισμού Λάζαρ Λάζαροφ, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρθεί το απαγορευτικό για τις νταλίκες απόψε, αλλά μόνο στη δυτική Βουλγαρία, όπου οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα συζητήσει, σήμερα, με την επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τις δυνατότητες στήριξης των παθόντων από τις πλημμύρες στην περιφέρεια Χάσκοβο με ευρωπαϊκούς πόρους. 

Ωστόσο, οι πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποφασίσει άμεση χορήγηση πόρων κρίνονται ελάχιστες "επειδή πολλές χώρες έχουν παρόμοια προβλήματα και όλοι ζητούν λεφτά" όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπορίσοφ στην πρωινή εκπομπή της ΒΝΤ.

Στη μεγάλη συνέντευξή του στο δημόσιο κανάλι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς και στη χθεσινή κυβερνητική απόφαση, ο έλεγχος όλων των φραγμάτων στη χώρα να περάσει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομίας, καθώς και στα άλλα προληπτικά μέτρα που προγραμματίζει η κυβέρνηση, με γνώμονα την αποτροπή ή τον περιορισμό της απειλής μεγάλων πλημμυρών με το λιώσιμο του χιονιού στη Ροδόπη και στα υπόλοιπα βουνά την ερχόμενη άνοιξη.


Με πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ