Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σερβία, λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα εδώ και πολλές μέρες, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Τομέα Εκτάκτων Καταστάσεων του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών Πέντραγκ Μάριτς. Δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν χθες νεκροί από το κρύο στις περιοχές Άπατιν και Γιαγκόντινα. 

Δύο άνθρωποι πέθαναν χθες από το κρύο μέσα στα σπίτια τους, τα οποία είχαν ελλιπή θέρμανση και οι χαμηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν στην τραγική κατάληξη, είπε ο κ. Μάριτς.


Συνολικά, σε 38 δήμους της χώρας έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποκλεισμένοι παραμένουν 70.000 κάτοικοι.

Περίπου 180 άνθρωποι διασώθηκαν σε επιχειρήσεις εκκένωσης κατοικημένων περιοχών που έχουν βυθιστεί στα χιόνια και αποστολής φαρμάκων και τροφίμων με τη συνδρομή ελικοπτέρων.

Τα ποτάμια στη χώρα έχουν παγώσει και είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του στρατού για να αποφασιστεί η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.

Στους ποταμούς Σάβα, Δούναβη και Βέλικα Μοράβα, όπου ο πάγος καταλαμβάνει το 60% της υδάτινης επιφάνειας, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, διευκρίνισε.

«Τέτοια κατάσταση, δηλαδή δημιουργία φραγμάτων από πάγο στους ποταμούς δεν έχει δημιουργηθεί από το χειμώνα του 1984-1985» πρόσθεσε.

«Υπάρχει κίνδυνος από τη μετατόπιση των πάγων και τη δημιουργία φραγμάτων από πάγο. Τότε δίνεται εντολή για το σπάσιμο των φραγμάτων από πάγο με δυναμίτη, για να μην προκληθούν πλημμύρες» τόνισε.

Ο επικεφαλής στης Διεύθυνσης Υδάτων της Σερβίας Αλεξάνταρ Προντάνοβιτς δήλωσε ότι στους περισσότερους υγροτόπους της χώρας θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν καλυφθεί από πάγο.

Παράλληλα, καταγράφηκε μείωση της εγκληματικότητας κατά 40% στη χώρα την περίοδο της σφοδρής κακοκαιρίας και των έκτακτων συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Είναι ενδιαφέρον ότι σε μία από τις προηγούμενες μέρες, δεν καταγράφηκε καμιά κλοπή αυτοκινήτου» ανέφερε ο κ. Ντάτσις, μετά από σύσκεψη στο δήμο Βελιγραδίου με τη δημοτική επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης με το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, υπήρξε και ένα θετικό στοιχείο, η μείωση της εγκληματικότητας στη χώρα.


Σύσκεψη Σερβίας-Ουγγαρίας-Κροατίας για το Δούναβη

Μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ποταμό Δούναβη, μεγάλη επιφάνεια του οποίου έχει καλυφθεί από πάγο, θα εξεταστούν σε σύσκεψη εκπροσώπων της Κροατίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, στη σερβική πόλη Σόμπορ.

«Αν δημιουργηθούν φράγματα πάγου στην Κροατία, συνέπειες θα υπάρξουν και για τη Σερβία και την Ουγγαρία» ανέφερε ο διευθυντής του Οργανισμού Υδάτων της Κροατίας, στην επαρχία Όσιεκ, Ζόραν Τζουρόκοβιτς.

Με τέσσερα παγοθραυστικά στον παραπόταμο του Δούναβη, Ντράβα, καταβάλλονται προσπάθειες να σπάσουν οι πάγοι. 

Πέντε παγοθραυστικά είναι έτοιμα για τη «μάχη κατά των πάγων» στη νότια Ουγγαρία, στη Μπάγια και δύο από αυτά μπορεί να κατευθυνθούν προς τη Σερβία και την Κροατία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ