Νέα υπόθεση μόλυνσης του πόσιμου νερού στην Κίνα προκάλεσε έφοδο στα σούπερμάρκετ για την αγορά εμφιαλωμένου νερού από τους ανήσυχους κατοίκους τουλάχιστον δυο μεγάλων πόλεων της επαρχίας Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας, μεταδίδουν σήμερα τα κινεζικά ΜΜΕ.  Η μόλυνση αφορά αυτή τη φορά τον ποταμό Γιανγκτσέ, τον μεγαλύτερο της Κίνας, στην πόλη Ζεντζιάνγκ. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η μόλυνση προκλήθηκε από διαρροή φαινόλης από ένα νοτιοκορεατικό πλοίο που είναι αγκυροβολημένο στην Ζεντζιάνγκ, η οποία βρίσκεται στην εκβολή του ποταμού, ανάμεσα στη Νανκίν και τη Σαγκάη.

Οι κάτοικοι τουλάχιστον δυο μεγάλων πόλεων της επαρχίας Τζιανγκσού όταν παρατήρησαν ότι το νερό της βρύσης έχει μια περίεργη οσμή, έτρεξαν στα σουπερμάρκετ για να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Μετά τη διαρροή που προκλήθηκε από μια βαλβίδα, η οποία είχε υποστεί βλάβη, η ποιότητα του νερού αποκαταστάθηκε, διαβεβαίωσαν χθες το βράδυ οι αρχές της Ζεντζιάνγκ. Η φαινόλη, είναι ένα ιδιαίτερα τοξικό χημικό προϊόν.

Είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα που μολύνεται το πόσιμο νερό στην Κίνα. Επικίνδυνα επίπεδα καδμίου, ενός άκρως τοξικού μετάλλου για τον οργανισμό, είχαν παρατηρηθεί τον Ιανουάριο στον ποταμό Νονγκτζιάνγκ, της αυτόνομης περιοχής Γκουανγκσί. Η μόλυνση αφορούσε ένα τμήμα μήκους 300χλμ του ποταμού αυτού. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
TAGS