Η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα τη λήψη «αποτελεσματικών μέτρων» για την προστασία του πληθυσμού της Συρίας, θεωρώντας ότι η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να φθάσει σε συμφωνία, ενίσχυσε «την σπουδή της κυβέρνησης στον σφαγιασμό του λαού της». «Είμαι συγκλονισμένη από την επίθεση της συριακής κυβέρνησης εναντίον της Χομς, καθώς και από την χρησιμοποίηση του βαρέος πυροβολικού και άλλων βαρέων όπλων για την πραγματοποίηση επιθέσεων αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών της πόλης», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Νάβι Πιλάι.

Το 2005, οι ηγέτες του κόσμου «συμφώνησαν ότι όταν ένας κράτος αποτυγχάνει κατάφωρα να προστατεύσει τον πληθυσμό του απέναντι σε σοβαρά εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει την υποχρέωση να επέμβει λαμβάνοντας από κοινού, την κατάλληλη στιγμή και με αποτελεσματικό τρόπο μέτρα προστασίας», υπενθυμίζει η Νάβι Πιλάι.

Η παρέμβασή της συμπίπτει με την δραστηριοποίηση της Τουρκίας για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συριακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει την κατάσταση στη Συρία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ εντός της ημέρας, ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Η Τουρκία εργάζεται για να οργανώσει «το συντομότερο δυνατόν» μία διεθνή διάσκεψη για τη συριακή κρίση με τη συμμετοχή των περιφερειακών και διεθνών παραγόντων, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα διευρυμένο φόρουμ διεθνούς συνεννόησης με τις χώρες που ανησυχούν για την κατάσταση στη Συρία, γειτονική της Τουρκίας χώρα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε χθες ότι η Αγκυρα προετοιμάζει νέα πρωτοβουλία με τις χώρες που είναι αντίθετες με την κυβέρνηση της Δαμασκού και χαρακτήρισε «φιάσκο» το σινο-ρωσικό βέτο στο σχέδιο απόφασης για τη Συρία που παρουσιάσθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου διευκρίνισε ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται ενεργητικά για την κατάρτιση ενός νέου οδικού χάρτη για τη Συρία.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί σήμερα από την Αγκυρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα έχει συνομιλίες για τη συριακή κρίση. 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με την αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τόμας Ντόνιλον.

Εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το θέμα της Συρίας, μαζί με το ζήτημα του Ιράν, θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του τούρκου υπουργού Εξωτερικών της Ουάσινγκτον, αλλά αρνήθηκε ότι η επίσκεψη οργανώθηκε ειδικά για την εξέταση των θεμάτων αυτών.

«Η επίσκεψη είχε προγραμματισθεί από τον Οκτώβριο και δεν υπάρχει ειδική ατζέντα, αν και περιμένουμε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα είναι μία από τις προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ